Britannian pääministeri Johnson sai piinaviikkonsa lopulla hyviä ja huonoja uutisia

Britannian pääministeri Boris Johnson on saanut koettelemuksia täynnä olleen viikkonsa päätteeksi lisää huonoja uutisia mutta myös uutta tuulta purjeisiin.

Valonvälkettä pääministerille tarjosi tuore mielipidetiedustelu, jonka mukaan konservatiivit on kasvattanut johtoaan työväenpuolueeseen. Guardian kirjoittaa, että konservatiivien kannatus kohosi kolme prosenttiyksikköä 35 prosenttiin, kun työväenpuolueen kannatus tipahti prosenttiyksikön verran 25 prosenttiin. Mittaus tehtiin 4.–6. syyskuuta.

Brexit-puolueen kannatus laski. Vastaajista lähes puolet oli sitä mieltä, että konservatiiveista on nyt tullut tosiasiallinen brexit-puolue. Ensimmäistä kertaa maaliskuun jälkeen yli puolet eli 53 prosenttia brexitin puolesta äänestäneistä aikoo äänestää konservatiiveja.

Johnsonin brexit-suunnitelmat kokivat kuluneella viikolla parlamentissa kovia kolauksia. Ensin oppositio ja hallituksen riveistä livenneet kansanedustajat ottivat haltuunsa parlamentin työjärjestyksen. Sen seurauksena alahuoneessa hyväksyttiin lakiesitys sopimuksettoman EU-eron torjumisesta. Lain on määrä saada lopullinen sinetti maanantaina. Lisäksi parlamentin alahuone torjui hallituksen esityksen uusien parlamenttivaalien järjestämisestä. Vaalit olisi pidetty 15. lokakuuta.

Corbyn ei hyödy Johnsonin vaikeuksista

Vaikka konservatiivipuolue petrasi mielipidemittauksessa, vastaajien arviot Johnsonista eivät mairittele. Vain 36 prosenttia pitää häntä parhaana mahdollisena pääministerinä, kun viime kuussa lukema oli 41 prosenttia.

Johnsonin ongelmat eivät kuitenkaan näytä hyödyttävän työväenpuolueen johtajaa Jeremy Corbynia. Vain 16 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että Corbyn olisi paras mahdollinen pääministeri.

37 prosenttia vastaajista hyväksyy tavan, jolla Johnson on hoitanut brexit-prosessia. Se on silti paremmin kuin Corbynilla, jonka brexit-toimintatavat saavat hyväksynnän vain 17 prosentilta vastaajista.

Eronnut ministeri arvosteli puoluetovereiden saamia potkuja

Loppuviikon huonot uutiset Johnson sai omiensa joukosta. Työ- ja eläkeministeri Amber Rudd ilmoitti lauantai-iltana Twitterissä eroavansa tehtävästään ja konservatiivipuolueesta.

Rudd kirjoitti, että hän ei voi katsoa vierestä, kun lojaaleja maltillisia konservatiiveja karkotetaan puolueesta.

Parikymmentä konservatiivien kansanedustajaa erotettiin kuluneella viikolla puolueen parlamenttiryhmästä. He tukivat opposition hanketta ottaa parlamentin työjärjestys haltuunsa.

Rudd ei enää usko, että lähtö EU:sta sopimuksen kanssa on Britannian hallituksen päätavoite. Pääministeri Johnson on sanonut, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa joko sopimuksen kanssa tai ilman.

Rudd kuvaili konservatiivikansanedustajien erottamista hyökkäykseksi soveliaisuutta ja demokratiaa vastaan. Hän kannatti vuoden 2016 brexit-äänestyksessä EU:ssa pysymistä.

"Paljon energiaa sopimuksettoman eron valmisteluun"

Rudd kertoi pääministeri Johnsonille suunnatussa erokirjeessään, että eropäätös oli vaikea. Hän sanoi liittyneensä hallitukseen hyvässä uskossa ja hyväksyneensä, että sopimuksettoman eron täytyy olla vaihtoehtojen joukossa.

–  Se oli yksi keino, jonka avulla meillä oli parhaat mahdollisuudet saavuttaa uusi sopimus, jotta voimme lähteä 31. lokakuuta. En kuitenkaan enää usko, että lähtö sopimuksen kanssa oli hallituksen päätavoite, Rudd kirjoitti.

Rudd sanoi BBC:n haastattelussa tammikuussa, että hän on sitoutunut välttämään sopimuksettoman eron, jota hän kuvaili "pahimmaksi mahdolliseksi lopputulokseksi".

–  Hallitus käyttää paljon energiaa sopimuksettoman eron valmisteluun. En ole nähnyt samaa intensiteettiä keskusteluissamme Euroopan unionin kanssa, Rudd kirjoitti erokirjeessään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.