Britannian pääministeriksi pyrkivät Johnson ja Hunt sivaltelivat toisiaan tv-väittelyssä – osansa sai myös Trump

Britannian pääministerin tehtävää tavoitteleva Jeremy Hunt pyrki haastamaan pääministerikisan ennakkosuosikkia Boris Johnsonia, kun miehet ottivat yhteen tv-väittelyssä. Ex-ulkoministeri Johnson ja nykyinen ulkoministeri Hunt väänsivät etenkin brexitistä sekä suhteesta Yhdysvaltoihin.

Avauspuheenvuorojen jälkeen Hunt hyökkäsi heti Johnsonin kimppuun ja tivasi tältä, eroaisiko Johnson pääministerin tehtävästä, jos ei saa brexitiä toteutettua lokakuun loppuun mennessä.

Kun Johnson ei antanut suoraa vastausta, Hunt sanoi sen osoittavan, että Johnsonia motivoi enimmäkseen kunnianhimo. Aiemmin Johnson on sanonut, että lokakuun lopun brexit-takaraja on hänelle "tulos tai ulos" -kysymys.

–  Ei se ole tulos tai ulos. Boris numero 10:ssä (pääministerin virka-asunnossa) on se, millä on väliä, Hunt sivalsi.

–  Pääministerinä ollessa pitää kertoa ihmisille mitä heidän täytyy kuulla, ei se mitä he haluavat kuulla.

Johnson kritisoi takinkäännöstä

Johnsonkin piikitteli Huntia brexit-aiheesta ja sanoi sarkastisesti ihailevansa Huntia siitä, että tämä pystyy vaihtamaan mielipiteitään niin nopeasti. Hunt äänesti vuoden 2016 kansanäänestyksessä EU:ssa pysymisen puolesta, mutta on nyt sanonut olevansa valmis kovaan brexitiin.

Johnson syytti Huntia siitä, ettei tämä ole täysin sitoutunut takarajaan. Hänen mukaansa olisi kuitenkin epäviisasta luvata erota pääministerin paikalta, jos aikataulu ei toteudu.

– En halua antaa EU:lle sitä kuvaa, että he voisivat saada minut eroamaan vain kieltäytymällä hyväksymästä erosopimusta, Johnson sanoi.

Sekä Johnson että Hunt ovat sanoneet olevansa valmiita sopimuksettomaan brexitiin, mutta Hunt on ollut sen suhteen varauksellisempi. Hän syyttikin Johnsonia liian ruusuisten kuvien maalaamisesta brexitin jälkeiselle ajalle.

Pyyhkeitä Trumpille

Toinen väittelyä hallinnut aihe oli Yhdysvaltojen ja Britannian välille syntynyt kohu, joka syntyi, kun Britannian Yhdysvaltain-suurlähettilään Kim Darrochin diplomaattiviestejä vuodettiin medialle. Niissä Darroch kuvaili presidentti Donald Trumpia muun muassa taitamattomaksi, epävarmaksi ja epäpäteväksi.

Trump vastasi tähän sanomalla Twitterissä, ettei Yhdysvaltain hallinto aio enää asioida Darrochin kanssa. Hän myös kritisoi Britannian pääministeri Theresa Mayta siitä, ettei tämä kuunnellut hänen brexit-neuvojaan, ja sanoi Mayn toimineen hölmösti. Darrochia hän kutsui "erittäin tyhmäksi kaveriksi" ja "mahtipontiseksi typerykseksi".

Pääministeriehdokkaiden väittelyssä Hunt lyttäsi Trumpin kritiikin Darrochia ja Mayta kohtaan. Hän sanoi, että ei pääministerinä kutsuisi Darrochia pois suurlähettilään paikalta etuajassa. Darroch jää eläkkeelle vuoden lopussa.

–  Hänen (Trumpin) kommenttejaan Theresea Maysta ei voi hyväksyä, eikä hänen mielestäni olisi pitänyt sanoa niin, Hunt sanoi ja sai studioyleisöltä aplodit.

Hunt kutsui jo aiemmin Twitterissä Trumpin kommentteja epäkunnioittaviksi.

Johnson puolestaan totesi, että Trump on tullut vedetyksi mukaan Britannian sisäiseen poliittiseen väittelyyn. Hän kuitenkin sanoi, ettei presidentin Twitter-purkaus välttämättä ollut oikea ratkaisu.

Johnsonin tiedetään olevan lämpimissä väleissä Trumpin kanssa, ja hän on ideologisesti lähempänä Trumpia kuin May tai Hunt.

Hunt kritisoi Johnsonin tyyliä

Toisinaan väittely meni varsin henkilökohtaiseksi. Hunt sanoi Britannian tarvitsevan johtajan eikä kolumnistia, millä hän viittasi Johnsonin sanomalehtitaustaan. Hän myös piikitteli sukkelana tunnettua vastustajaansa kehumalla tämän taitoa vastata kysymyksiin.

–  Hän saa sinut hymyilemään, ja unohdat mikä kysymys olikaan. Hyvä ominaisuus poliitikolle, mutta ei välttämättä pääministerille.

Johnson puolestaan kutsui Huntia pilkunviilaajaksi.

Väittelyssä sivuttiin myös taloutta, ja Hunt kritisoi Johnsonin lupauksia veronalennuksista hyvätuloisille. Johnson painotti alentavansa veroja kaikilta ja sanoi sen piristävän taloutta.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja ja sitä kautta Britannian seuraava pääministeri valitaan konservatiivien jäsenäänestyksellä. Voittaja julkistetaan 23. heinäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.