Britannian valtiovarainministeri kertoo eroavansa, jos Boris Johnsonista tulee pääministeri

Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond on kertonut eroavansa, jos Boris Johnsonista tulee maan pääministeri. Hän kertoo, ettei voisi ikinä hyväksyä Johnsonin brexit-strategiaa.

Johnsonin uskotaan voittavan konservatiivipuolueen puheenjohtajakisan tiistaina. Tällöin hänet nimitettäisiin keskiviikkona myös maan pääministeriksi, kun Theresa May luopuu virasta.

–  Olen varma, ettei minua potkita pihalle, koska aion erota ennen kuin pääsemme siihen pisteeseen, Hammond kertoi BBC:lle.

Hammond on kritisoinut voimallisesti Johnsonin brexit-strategiaa, eikä hänen uskottu pysyvän valtiovarainministerinä uuden pääministerin hallituksessa. Tästä huolimatta se, että hallituksen toisiksi pitkäaikaisin hahmo eroaisi itse ennen kuin hänet voitaisiin erottaa, on merkittävä ele. Se kertoo myös vastustuksesta, jota Johnson saattaa kohdata brexit-strategiansa kanssa.

Ministerin oltava linjassa pääministerin kanssa

BBC:n mukaan Hammond kertoo, ettei voisi ikinä lähteä mukaan siihen, että Britannia eroaisi Euroopan unionista ilman sopimusta.

Johnson on ilmoittanut lähtevänsä EU:sta lokakuun 31. päivään mennessä oli sopimusta tai ei.

–  On hyvin tärkeää, että pääministerillä voi olla ministeri, joka on hyvin läheisessä linjassa hänen linjaustensa kanssa. Tästä syystä aion jättää eroanomukseni Theresa Maylle ennen kuin hän menee palatsiin jättämään oman eroanomuksensa keskiviikkona, Hammond kertoi.

Mayn on määrä vierailla keskiviikkona Lontoossa sijaitsevassa Buckingham Palacessa, jossa hän tapaa kuningatar Elisabet II:n ja jättää virallisesti virkansa.

Johnsonin kilpakumppani, nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt on sanonut, että Britannian tulisi valmistautua unionista lähtemiseen ilman sopimusta, mikäli sopimus vaikuttaa epätodennäköiseltä syyskuun lopulla.

Hän kertoo olevansa valmis lykkäämään Britannian poistumista unionista, mikäli sopimus vaikuttaa syntyvän. Hän on kuitenkin valmis myös luotsaamaan maan pois unionista ilman sopimusta.

Hunt ei ole kertonut, kenen hän haluaisi johtavan valtiovarainministeriötä, jos hän voittaisi pääministerikilvan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.