"Bush kiinnostui Suomesta, ja hänestä tuli Suomi-fani" – CIA:n johtajan ja suomalaisdiplomaatin tennispelit vaikuttivat historian kulkuun

Finpron tehtävistä eläkkeelle jäänyt Tapani Kaskeala tietää hyvin, miten edesmenneen Yhdysvaltain presidentin George H.W. Bushin erityinen suhde Suomeen sai alkunsa.

–  Muutin kesällä 1979 Washingtoniin, missä toimin Suomen suurlähetystössä kaupallisena neuvoksena. Asuin McLeanin esikaupungissa Langleyssä, missä on naapurissa Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n päämaja. Olin harrastanut Suomessa tennistä kilpatasollakin ja kävin pelaamassa samalla tennishallilla kuin CIA:n Aasian-toimintojen silloinen johtaja Don Gregg, kertoi Kaskeala STT:lle puhelimitse Floridasta.

–  Olimme kerhon parhaat pelaajat, joten ryhdyimme pelaamaan yhdessä pari kertaa viikossa aina aamuisin. Meistä tuli perheystävät, ja Donista tuli samalla myös melkoinen Suomen ystävä. Totta kai vein Donin myös silloisen suurlähettilään Jaakko Iloniemen pakeille, ja hänestä tuli aikaa myöten vakiovieras lähetystössä, Kaskeala muistelee.

Suomi mukaan kiertomatkaan

Gregg eteni Bushin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi. Tässä tehtävässä hän auttoi monia suomalaispoliitikkoja, muun muassa Kalevi Sorsaa, saamaan kutsun Valkoiseen taloon.

–  Vuonna 1982 Don kertoi pukuhuonekeskustelussa, että Bush suunnittelee Skandinavian-matkaa, johon kuuluvat Nato-maat Norja ja Tanska sekä Ruotsi. Suomi ei ollut siinä kaavailussa mukana, mutta totesimme yhdessä, että kyllähän Suomi pitää saada mukaan: meillä on uusi presidentti Mauno Koivisto , joka persoonana varmaan kiinnostaisi Bushia.

Greggin ehdotuksesta Suomi otettiin mukaan kierrokseen, ja kesällä 1983 Bush tapasi Koiviston.

–  Presidenteistä tuli hyvät ystävät, joilla oli paljon kirjeenvaihtoa. Yhdysvaltain-vierailullaan Koivisto kävi muun muassa Bushin maatilalla Teksasissa. Eli Don Greggistä johtuen Bush kiinnostui Suomesta ja hänestä tuli, jos niin voi sanoa, Suomi-fani.

Kaskeala itse ehti tavata Bushin pari kertaa. Vaikutelmat olivat erittäin positiivisia.

–  Ihmisenä hänestä huokui syvä sivistys. Hän oli viisas valtiomies, Kaskeala kiteyttää.