CNN: Suomesta lähtenyt muslimien määrään nähden eniten jihadisteja Syyriaan

Suomesta on lähtenyt muslimien määrään nähden eniten jihadisteja Syyriaan kaikista maailman maista, kertoo CNN.

Selvityksen mukaan Suomen 42 000 muslimista kapinallisiin on värväytynyt noin 30 henkilöä, mikä on 0,07 prosenttia kaikista Suomessa asuvista muslimeista. Seuraavaksi listalla tulevat järjestyksessä Irlanti, Australia, Tanska ja Belgia.

CNN:n mukaan Syyriaan on lähtenyt kaikkiaan 11 000 ulkomaista taistelijaa. Lukumäärällisesti eniten ulkomaisia taistelijoita maahan on mennyt Tunisiasta, noin 3 000. Venäjältä maahan on lähtenyt yli 800 ja Ranskasta runsaat 700 taistelijaa.

Tiedot perustuvat yhdysvaltalaisen Pew Research Center -tutkimuslaitoksen ja eri maiden hallituksilta saatuihin tietoihin.

Suomen sijoitusta selittää maassa asuvan muslimiväestön pieni koko. Esimerkiksi Tanskassa, jonka väkiluku on lähes sama kuin Suomessa, muslimeita asuu 226 000.

CNN:n luvut istuvat suojelupoliisin jo aiemmin kertomaan arvioon. Sen mukaan Suomesta on lähtenyt Syyriaan yli 40 ihmistä, joista valtaosa on matkustanut sinne osallistuakseen aseelliseen toimintaan.

- Tarkkoja lukuja on sen takia vaikea sanoa, kun se on määrittelykysymys. Aika monethan ovat ilmoittaneet lähtiessään, että he menevät sinne humanitaariseen toimintaan tai sellaisia tietoja on jätetty esimerkiksi omaisille, sanoo viestintäpäällikkö Jyri Rantala suojelupoliisista STT:lle.

Rantala vahvistaa, että lähtijöitä on Suomesta ollut runsaasti muslimiväestön kokoon suhteutettuna. Asia on havaittu myös pohjoismaisessa vertailussa, mutta täsmällistä syytä siihen on vaikea arvioida.

Sen verran kuitenkin tiedetään, että Suomesta lähteneiden joukossa on aika monta muslimiksi kääntynyttä kantasuomalaista. Radikalisoituminen on arvioitu kasvavaksi ongelmaksi myös etenkin toisen sukupolven maahanmuuttajien keskuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.