Damaskoksen asukkaat kertovat: "Menin katolle ja näin, kuinka ohjuksia ammuttiin alas kuin kärpäsiä"

Räjähdykset ajoivat asukkaat aukiolle osoittamaan uhmakkaasti mieltä.

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa asukkaat heräsivät aamuyöllä voimakkaisiin räjähdyksiin. Monet ilmestyivät parvekkeille katselemaan kuinka sotilaskoneet jyrisivät kaupungin yli ja räjähdykset valaisivat yötaivaan.

– Heräsin hyökkäyksen ääniin. Menin nettiin ja luin Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian röyhkeästä hyökkäyksestä, kertoi Sawsan Abu Tableh. Hän ja muut asukkaat kertoivat, kuinka paksuja savupilviä kohosi kaupungin pohjois- ja itäpuolella.

Rahmeh Abu Hamra, 49, heräsi neljältä samoihin aikoihin kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli ilmoittamassa ohjusiskusta Syyriaan. Hän ryntäsi parvekkeelle ja näki ihmisiä, jotka olivat suuntaamassa keskustaan mielenosoitukseen.

Nedher Hammud, 48, puolestaan kapusi aamuyöllä talonsa katolle.

– Menin katolle ja näin, kuinka ohjuksia ammuttiin alas kuin kärpäsiä, Hammud kertoi.

– Historiaan jää, miten Syyria ampui alas ohjukset – eikä vain ohjukset vaan myös amerikkalaisten ylimielisyyden.

Pyjama-asuinen Hammud liittyi väkijoukkoon, joka oli suuntaamassa aukiolle osoittamaan tukeaan presidentti Bashar al-Assadille. Jotkut autoista oli maalattu Syyrian lipun väreillä.

– Trump luuli, että olisimme piilossa pommisuojissa, mutta täällä me olemme aukiolla, mustiin pukeutunut Amina al-Fares, 58, sanoi. Hän kertoi menettäneensä sodassa veljensä ja joukon muita sukulaisia.

Al-Assad itse näytti julkisuuteen korostetun tyyntä linjaa. Presidentinkanslian videopätkässä presidentti saapui salkkuineen työhön kuin minä tahansa päivänä.

Täst on kyse

Länsimaiden koneet pystyivät ampumaan ohjuksensa Syyrian ulkopuolelta

Syyriaan lauantain vastaisena yönä tehtyyn iskuun osallistuivat Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan asevoimat.

Millä ammuttiin?

– Britannialta operaatioon osallistui neljä kaksipaikkaista Tornado-hävittäjää. Ranska käytti 15,3-metrisiä Rafale-hävittäjiään. Sekä Tornadot että Rafalet ampuivat Storm Shadow -ohjuksia.

– Yhdysvallat käytti operaatiossa B-1B Lancer -pommikoneita, jotka ampuivat Syyriaan risteilyohjuksia. Nelimoottorinen B-1B on 44,5 metriä pitkä ja siipiväliltään 41,8 metriä. Se pystyy lentämään 1,2-kertaista äänennopeutta ja onkin Yhdysvaltain ilmavoimien nopein pommikone.

– Yhdysvallat ei ole täsmentänyt mitä risteilyohjustyyppiä se käytti. Tavallisesti se on turvautunut Tomahawk-ohjukseen, joka on reilut kuusi metriä pitkä, saavuttaa 880 kilometrin tuntinopeuden ja voi yltää jopa 2 500 kilometrin päähän. Tomahawk lentää lähellä maanpintaa välttääkseen tutkat ja voi vaihtaa kohdetta kesken matkan.

– Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin mukaan iskussa ammuttiin yli tuplamäärä ohjuksia viimevuotiseen iskuun verrattuna. Tuolloin Yhdysvallat ampui Syyriaan 59 Tomahawk-ohjusta.

Mistä ammuttiin?

– Ranskan Rafalet lähtivät puolustusministeri Florence Parlyn mukaan matkaan Ranskasta. Brittihävittäjät lähtivät tehtävälleen Akrotirin sotilastukikohdasta Kyprokselta.

– Storm Shadow -ohjusten kantama on jopa 400 kilometriä, joten Britannian tai Ranskan hävittäjien ei tarvinnut lentää Syyrian ilmatilaan.

– Yhdysvaltain pommikoneiden lähtöpaikkaa ei kerrottu, mutta aiemmin tässä kuussa B-1B-koneita saapui Yhdysvaltain lentotukikohtaan Qatarissa.

– Yhdysvallat ampui risteilyohjuksia myös ainakin yhdeltä sotalaivalta Punaiseltamereltä. Ranskakin ampui ohjuksia neljältä fregatiltaan.

Mihin ammuttiin?

– Ohjuksia ammuttiin kolmeen kohteeseen, joista kaksi sijaitsi Homsin alueella ja yksi pääkaupunki Damaskoksen ympäristössä.

– Homsissa kohteina olivat kemiallisten aseiden varastointipaikka sekä komentokeskuksen ja kemiallisissa aseissa käytettävien välineiden varaston sisältävä laitos. Damaskoksessa taas tähdättiin tutkimuskeskukseen, jossa kemiallisia aseita tiettävästi kehitetään.

Lähteet: AFP, CNN, BBC

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hyväksytkö länsimaiden iskun Syyriaan?

Kemiallisten aseiden valvojat jatkavat työtä Syyria-iskusta huolimatta

Venäjä kutsui YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon Syyria-iskun vuoksi

Sotastrategian asiantuntija: Tämänkaltaisen iskun torjuminen on Syyrian hallitukselle hyvin vaikeaa

Ulkoministeri Soini ei usko Syyrian iskun johtavan sotaan suurvaltojen välillä

Ranskan puolustusministeri tviittasi videon ohjusten ampumisesta sotalaivasta kohti Syyriaa

Mika Aaltola: Syyria-iskun tarkoituksena oli osoittaa rajat presidentti Bashar al-Assadille

Uutistoimistot: Venäjä ei käyttänyt ilmapuolustusjärjestelmiään Syyriassa

BBC: Iranilainen uutistoimisto julkaisi Twitterissä videon Syyrian ilmapuolustuksesta – väitetysti yli 15 ohjusta ammuttiin alas

Ranska julkaisi videon hävittäjiensä lähdöstä – iskivät Syyriaan aamuyöllä

Presidentti Niinistö kommentoi Ylelle länsimaiden iskua Syyriaan: Putinin reaktiota seurataan nyt tarkasti