Demokraatit ja republikaanit lähestyvät kompromissia, jolla vältettäisiin uusi hallinnon sulku – kompromissiratkaisu on jäämässä kauas Trumpin vaatimuksista

Yhdysvalloissa demokraatit ja republikaanit ovat päässeet lähemmäksi kompromissia liittovaltion budjetista, kertoo Wall Street Journal. Osapuolilla on ensi viikon perjantaihin asti aikaa saavuttaa kompromissi, jolla saataisiin vältettyä uusi hallinnon sulku.

Neuvottelujen kuuma peruna on rajaturvallisuus, johon näyttää olevan tulossa lisärahoitusta. Panostuksia on tulossa sekä raja-aitoihin että muihin turvatoimiin Meksikon vastaisella rajalla.

Demokraattien ja republikaanien kongressiedustajien mukaan neuvotteluissa liikutaan 1,3 ja 2 miljardin dollarin haarukassa. Kompromissiratkaisu olisi siis jäämässä kauaksi presidentti Donald Trumpin hamuamasta 5,7 miljardin dollarin rahoituksesta rajamuurille. Tämän myöntävät republikaanitkin.

–  Haluan suurimman summan joka on mahdollista saada, mutta toivon että voimme saada yli kaksi miljardia, sanoi republikaaninen kongressiedustaja Chuck Fleischmann.

Demokraateille on itse summan lisäksi tärkeää se, ettei raha mene pelkästään fyysisten aitojen tai muurien rakentamiseen. Demokraatit vastustavat jyrkästi Trumpin ajamaa muuria.

Demokraattinen kongressiedustaja Henry Cuellar kertoi, että republikaanien viimeisin demokraateille lähettämä tarjous on kaukana 5,7 miljardista dollarista.

Kongressiedustajien mukaan kompromissi olisi saatava aikaiseksi alkuviikosta, jotta se ehditään runnoa edustajainhuoneen ja senaatin läpi ja lähettää presidentin allekirjoitettavaksi. Liittovaltion hallinnon nykyinen rahoituspaketti umpeutuu perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Valkoisen talon virkamies kertoi Wall Street Journalille, että Trumpin hallinnossa ollaan optimistia neuvottelujen suhteen.

–  On olemassa halua jonkinlaiseen kompromissiin ja siihen, että tämä asia saadaan pois päiväjärjestyksestä, virkamies sanoi.

Jokerikorttina Trump

Vielä on kuitenkin epävarmaa, mitä Trump aikoo tehdä, jos hän saa pöydälleen budjettiehdotuksen, joka ei sisällä hänen mielestään tarpeeksi rahaa rajaturvallisuuteen. Muurin rakenteminen oli Trumpin keskeisiä kampanjalupauksia.

–  En voi sanoa, mitä presidentti tekee tai ei tee, sanoi edustajainhuoneen republikaaninen vähemmistöjohtaja Kevin McCarthy.

McCarthyn mukaan Trump on kahdenkeskisissä keskusteluissa sanonut toivovansa, että rajamuurikiista ratkeaa kongressissa eikä hänen tarvitse turvautua kansallisen hätätilan julistamiseen.

Edellinen hallinnon sulku kesti viisi viikkoa ja päättyi tammikuun lopussa. Trump perääntyi tuolloin muurivaatimuksestaan hetkeksi ja hyväksyi väliaikaisen rahoituksen liittovaltion hallinnolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.