Demokraatit pyrkivät jarruttamaan nimitystä

Heillä on kuitenkin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa asiaan, sillä republikaaneilla on senaatissa enemmistö.

Demokraattisenaattorit pyrkivät todennäköisesti jarruttamaan presidentti Donald Trumpin ehdokkaan Neil Gorsuchin nimitystä korkeimman oikeuden tuomariksi. Heillä on kuitenkin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa asiaan, sillä republikaaneilla on senaatissa enemmistö.

Demokraattien vastustus ei kohdistu Gorsuchiin henkilönä. Toisin kuin monet Trumpin hallintonsa avainpaikoille valitsemat ihmiset, Gorsuch on koulutuksensa ja työkokemuksensa puolesta kiistatta pätevä tehtävään. Kuka tahansa republikaanipresidentti olisi voinut nimittää korkeimpaan oikeuteen Gorsuchin tyyppisen tuomarin.

Demokraatit ovat kuitenkin yhä käärmeissään siitä, etteivät republikaanit antaneet presidentti Barack Obaman nimittää korkeimpaan oikeuteen uutta tuomaria edesmenneen Antonin Scalian tilalle.

Scalia kuoli helmikuussa 2016, kun Obaman kautta oli vielä lähes vuosi jäljellä. Republikaaneilla oli kuitenkin tuolloinkin enemmistö senaatissa, ja he kieltäytyivät järjestämästä kuulemista Obaman nimittämälle ehdokkaalle.

Senaatin säännöt antavat yksittäiselle senaattorille mahdollisuuden puhua niin pitkään kuin hän haluaa ja jarruttaa siten äänestyksen alkamista. Jarruttajan vaientamiseen tarvitaan 60 senaattorin äänet, kun republikaaneilla on senaatissa vain 52 paikkaa.

Myös liittovaltion työntekijät nousevat Trumpia vastaan

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin uudistuksia vastaan on noussut myös lukuisia liittovaltion työntekijöitä, kirjoittaa Washington Post. Lehden mukaan tämä ryhmä saattaa olla näkymättömämpi, mutta Trumpille ehkä jopa haitallisempi kuin julkikriitikot.

Liittovaltion työntekijöiden on määrä panna toimeen Trumpin ja hänen hallintonsa nopeaan tahtiin tekemät uudistukset.

Washington Postin mukaan moni liittovaltion työntekijä konsultoi Barack Obaman kauden entistä hallintoa siitä, mitä on tehtävissä uuden presidentin aloitteiden vastustamiseksi.

Esimerkiksi internetiin on ilmaantunut anonyymisti ylläpidettyjä sivustoja, joilla vuodetaan julki Trumpin hallinnon valmistelemia muutoksia.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer korosti tällä viikolla, että virkamiesten pitää joko noudattaa uudistusohjelmaa tai erota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.