Diktaattori Pinochetin uhreille oikeutta vaatineet mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Chilessä

Santiagossa Chilessä mielenosoittajat ottivat sunnuntaina yhteen poliisin kanssa. Tuhannet mielensoittajat olivat kaduilla kunnioittamassa kenraali Augusto Pinochetin sotilasdiktatuurin uhrien muistoa.

Mielenosoittajien kulkue kulki Santiagon keskustan halki hautausmaalle Pinochetin uhrien muistomerkille. Monet mielenosoittajat pitelivät kuolleiden ja kadonneiden läheistensä kuvia.

Mielenosoitus alkoi rauhanomaisena ja poliisi suojasi kulkueen reittiä. Hautausmaan portin tuntumassa puhkesi kuitenkin kahnauksia mielenosoittajien ja poliisin välillä. Protestoijien joukosta heiteltiin kiviä poliiseja päin, ja poliisi vastasi kyynelkaasulla ja vesitykillä.

Poliisi pidätti lopulta 23 ihmistä. Poliisin mukaan mielenosoitukseen osallistui 4  000 ihmistä, järjestäjien mukaan osallistujia oli puolestaan 20  000.

Vasemmistojärjestöjen järjestämässä mielenosoituksessa vaadittiin oikeutta Pinochetin oikeistodiktatuurin uhreille. Mielenosoittajat patistivat viranomaisia tehostamaan ihmisoikeusrikkomusten tutkimista.

Pinochetin ollessa vallassa vuosina 1973–1990 noin 3  000 ihmistä kuoli tai katosi poliittisista syistä. Yli tuhannesta katoamistapauksesta vain reilut 100 on selvitetty.

–  Marssimme vakuuttuneina siitä, että Chilessä ei vieläkään ole totuutta tai täydellistä oikeutta, kertoi mielenosoitukseen osallistunut kommunistipuolueen jäsen Marco Barraza.

Pinochet nousi valtaan sotilasvallankaappauksella. Chile palasi demokratiaksi 1990-luvun vaihteessa, mutta diktatuurivuodet jakavat edelleen chileläisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.