Disneyn kauppaan Lontoossa terrori-iskua suunnitellut Isis-kannattaja sai elinkautisen

Äärijärjestö Isisin kannattaja, joka suunnitteli tappavansa sata ihmistä tekemällä terrori-iskun Lontoossa, on saanut elinkautisen vankilatuomion.

Rochesteristä kotoisin oleva, 16-vuotiaana islaminuskoon kääntynyt Lewis Ludlow oli suunnitellut ajavansa pommeilla pakatun rekka-auton Oxford Streetillä sijaitsevaan Disneyn myymälään, kertoo BBC.

Käytännössä Ludlowin, 27, elinkautinen tuomio tarkoittaa vähintään 15 vuoden vankeutta.

Roskiksesta löytyi ruutupaperille laadittu lista mahdollisista iskukohteista

Todistusaineistona oikeudessa esitettiin muun muassa Ludlowin omin käsin ruutupaperille kirjoittamaa listaa mahdollisista terrori-iskun kohteista, jossa mainittiin Disneyn kaupan lisäksi Madame Tussaudsin vahakabinetti ja St Paul'sin katedraali. Lista iskukohteista löytyi revittynä Ludlown roskiksesta. Hän oli myös tulostanut Isisin materiaaleja internetkahviloissa.

Myös Oxford Streetin valvontakameroihin oli tallentunut kuvaa Ludlowista valokuvaamassa mahdollisia iskukohteita maaliskuussa 2018, ja hän oli myös etsinyt internetistä autojen hintoja.

Oikeudessa käsiteltiin pitkälti Ludlown taustaa. Hänellä on yhteyksiä Isisin kannattamisesta tuomittuun radikaalisaarnaaja Anjem Choudaryyn  ja hän oli aiemmin suunnitellut muuttavansa Filippiineille, jossa toimivaan Isis-taistelijaan hän piti yhteyttä salatun viestisovelluksen Telegramin kautta.

Ludlowin ei annettu kuitenkaan poistua maasta ja hänen passinsa peruttiin hänen yrittäessään matkustaa Filippiineille. Tämän jälkeen mies radikalisoitui ja alkoi suunnitella terrori-iskua Britannian pääkaupunkiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.