Dohan pöydässä valettiin perustukset Yhdysvaltojen ja talibanien Afganistan-neuvotteluiden jatkolle

Afganistanin hallinnon ja talebanien neuvottelut päättyivät maanantaina yhteiseen vetoomukseen jalupaukseen väkivallan vähentämisestä Afganistanissa, kertoo Saksan Afganistanin-lähettiläs Markus Potzel.

Qatarin pääkaupungissa Dohassa järjestettyihin neuvotteluihin osallistui yhteensä noin 70 edustajaa. Potzelin mukaan neuvottelut päättyivät yhteiseen lausuntoon, jossa oli "vetoomus ja lupaus väkivallan vähentämiseksi Afganistanissa". Potzel oli mukana isännöimässä neuvotteluja.

Neuvotteluissa valettiin perustukset Yhdysvaltojen ja talebanien jatkoneuvotteluille. Yhdysvallat eivät olleet suoraan mukana kaksipäivisissä neuvotteluissa, mutta valtion edustajat palaavat itse talebanien kanssa neuvottelupöytään jo tänään tiistaina. Molemmat osapuolet ovat vahvistaneet neuvotteluiden jatkumisen.

Ennen kuin Yhdysvaltojen ja kapinallisten neuvottelut tauottiin sunnuntaina alkaneiden keskusteluiden ajaksi, niitä ehdittiin käydä jo kuuden päivän ajan.

Rauhanneuvotteluiden tavoitteena on saada päätös Afganistanissa osapuolten välillä jo 18 vuotta riehuneelle veriselle konfliktille.

"Olemme yllättyneitä siitä, kuinka tosissaan osapuolet ovat"

Sunnuntain ja maanantain aikana käytyjen keskustelujen lopputulemana julkistettua lausuntoa kuvailtiin sanoilla "tiekartta rauhaan". Tämä suuntaa näyttävä linjaus perustuu muun muassa valvotun rauhanprosessin aloittamiseen, sisäisesti syrjäytettyjen ihmisten palauttamiseen ja naisten oikeuksiin.

Lausunnossa kerrotaan, että osapuolet takaavat naisten oikeudet poliittisissa, sosiaalisissa, taloudellisissa, koulutuksellisissa sekä kulttuurisissa asioissa islamilaisten arvojen puitteissa.

–  Se ei ole sopimus, vaan perusta keskustelujen aloittamiselle, delegaatti ja Afghan Women's Network -naistenoikeusjärjestön toiminnanjohtaja Mary Akrami kertoi AFP:lle.

–  Hyvänä puolena on se, että molemmat osapuolet hyväksyivät sen.

Luksushotellin suuri neuvotteluhuone kaikui aplodeista, kun kummankin osapuolen edustajat olivat lukeneet noin 700-sanaisen lausunnon omilla kielillään.

–  Olemme suoraan sanoen yllättyneitä siitä, kuinka tosissaan molemmat osapuolet ovat ja kuinka sitoutuneita he ovat, että konflikti saadaan päätökseen, Qatarin terrorismin vastainen erikoislähettiläs Mutlaq al-Qahtani kertoi.

Talebanit jatkaneet iskuja neuvottelupöydästä käsin

Yhdysvaltojen pääneuvottelijan Zalmay Khalilzadin mukaan tänään jatkuvat neuvottelut ovat olleet tähän mennessä hedelmällisimmät kaikista neuvottelukierroksista.

–  Haluamme vakaan Afganistanin, hän kommentoi toimittajille maanantaina.

–  Afgaanien tapaaminen talebanien kanssa oli suuri menestys, Khalilzad lisäsi.

Talebanit sanovat olleensa tyytyväisiä siihen, miten neuvottelut ovat edenneet. Talebanit eivät ole suostuneet neuvottelemaan suoraan Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin hallituksen kanssa. Talebanien nukkehallitukseksi kutsuman hallituksen edustajia oli mukana neuvotteluissa puhtaasti epävirallisessa roolissa. Ghanin hallitus on jätetty myös Yhdysvaltojen ja kapinallisten neuvottelujen ulkopuolelle.

Mikäli talebanien kanssa saadaan aikaiseksi sopimus, on siinä kaksi pääkohtaa: yhdysvaltalaisten joukkojen vetäminen pois Afganistanista ja talebanien lupaus siitä, ettei maasta muodostu enää turvapaikkaa jihadisteille.

Talebanien yhteydet al-Qaidaan olivat pääsyy sille, että Yhdysvaltojen joukot tulivat maahan 18 vuotta sitten.

Talebanit uskovat, että heillä on niskalenkki sodassa ja kapinalliset ovat jatkaneet hyökkäyksiä, vaikka istuvat Yhdysvaltojen ja Afganistanin kanssa neuvottelupöydässä samaan aikaan.

Väkivallanteoista huolimatta sekä talebanit että Yhdysvallat ovat suhtautuneet positiivisesti yhteydenpitoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.