E-Afrikassa juhlitaan demokratian alkua

Etelä-Afrikassa juhlittiin tiistaina poliittisten oikeuksien vapauttamista kaksi vuosikymmentä sitten. Täsmälleen 20 vuotta sitten silloinen presidentti F.W. de Klerk yllätti maailman ilmoittamalla vapauttavansa rotusortotaistelun keulakuvan Nelson Mandelan vankilasta.

Samalla de Klerk kertoi myös sallivansa Afrikkalaisen kansalliskongressin ANC:n ja kymmenet muut poliittiset puolueet sekä ammattiyhdistysliikkeet ja ihmisoikeusjärjestöt.

- Nyt on aika murtaa väkivallan kierre ja jatkaa kohden rauhaa ja sovintoa, de Klerk sanoi avatessaan parlamentin istuntokauden Kapkaupungissa 2. helmikuuta 1990.

De Klerk oli ehtinyt olla presidenttinä vain viisi kuukautta ennen historiaan jäänyttä puhettaan. Hän jäi samalla viimeiseksi apartheid-ajan presidentiksi, sillä vuonna 1994 Mandela valittiin suurella ääntenenemmistöllä maan johtoon.

Mandela vapautui vankilasta yhdeksän päivää de Klerkin puheen jälkeen. Hän oli sitä ennen ehtinyt viettää vangittuna 27 vuotta.

Demokratian tie ei ole ollut Etelä-Afrikalle helppo. Yhä vieläkin maata riivaa suuri, yli 30 prosentin työttömyys. Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on yksi maailman suurimmista ja rikollisuus rehottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.