EU hyväksyi toimenpiteet Turkkia vastaan – Turkki porasi kaasua Välimerellä Kyproksen lähistöllä

Euroopan unionin virkamiehet ovat hyväksyneet suunnitellut poliittiset ja taloudelliset toimenpiteet Turkkia vastaan, eurooppalaiset diplomaatit kertoivat.

Toimiin ryhdyttiin sen jälkeen, kun Turkki aloitti maakaasun poraukset EU-maa Kyproksen lähistöllä Välimerellä. EU oli varoittanut Turkkia toistuvasti poraamisesta Kyproksen talousalueella, mutta Turkki lähetti Kyproksen vesille kaksi laivaa.

Toimien tarkasta sisällöstä ei ollut vielä illalla tietoa. Vakavimman Turkkiin kohdistuvista toimista uskotaan olevan 145,8 miljoonan euron leikkaaminen Turkille vuodelle 2020 suunnatusta eurooppalaisesta rahoituksesta.

Euroopan investointipankkia on pyydetty tarkistamaan uudelleen Turkille annettavan taloudellisen avun ehdot. EU myös jäädytti keskustelut ilmaliikennesopimuksesta Turkin kanssa.

Lisäksi EU-maiden ulkoministerit kehottivat EU-komissiota työstämään sanktioita poraamiseen osallistuneita henkilöitä kohtaan.

Valtavien maakaasuvarantojen löytyminen itäiseltä Välimereltä on kiristänyt entisestään Turkin ja Kyproksen mutkikkaita välejä. Kyproksen pohjoisosa on ollut vuodesta 1974 saakka Turkin armeijan miehityksessä, eikä Kyproksen kysymykseen ole toistuvista yrityksistä huolimatta löydetty poliittista ratkaisua.

- - - - -

korjattu kauttaaltaan klo 13.22. kyse on Turkin vastaisista toimenpiteistä, ei pakotteista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.