EU ja Iran keskustelevat ydinsopimuksen koossa pitämisestä – Trumpilta odotetaan uutta linjausta

AP:n lähteiden mukaan Trump olisi vahvistamassa jatkon Yhdysvaltojen sitoutumiselle sopimukseen.

EU etsii mahdollisuuksia pitää Iranin ydinsopimus kasassa samalla, kun maailma odottaa Yhdysvalloilta linjausta Iranin vastaisten pakotteiden mahdollisesta palauttamisesta. Yhdysvaltojen presidentiltä Donald Trumpilta odotetaan huomiseen mennessä päätöstä siitä, vahvistaako hän jatkon maan sitoutumiselle ydinsopimukseen.

Trump on aiemmin ilmaissut tyytymättömyytensä ydinsopimukseen, mutta uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan Trump olisi vahvistamassa jatkon maan sitoutumiselle. Yhdysvalloissa presidentin on vahvistettava sopimus 90 päivän välein. Jos Trump jättäisi sopimuksen vahvistamatta, kongressi voisi päättää uusista pakotteista Irania vastaan.

AP:n mukaan Trumpin kuitenkin odotetaan ilmoittavan uusista kohdennetuista pakotteista yksittäisiä iranilaisia ihmisiä ja yhtiöitä vastaan. AP myös huomauttaa, ettei lopullista päätöstä sitoutumisen jatkamisesta ole vielä tehty ja Trump voi vielä muuttaa mielensä.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif on kutsuttu täksi päiväksi Brysseliin keskustelemaan sopimuksesta EU:n, Britannian, Saksan ja Ranskan ulkoministerien kanssa. Keskusteluissa pyritään löytämään yhteinen rintama vuonna 2015 solmitun sopimuksen puolustamiseksi.

Ulkoministerit korostavat turvallisuutta

Britannian ulkoministeri Boris Johnson korosti ennen tapaamista, että ydinsopimus luo turvaa kaikille. Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel kertoi olevansa asiasta samaa mieltä ja kuvaili sopimuksen olevan keskeinen osa Euroopan turvallisuutta.

Ranskan ulkoministeri painotti tiedotteessaan, että keskusteluissa on mentävä ydinkysymystä pidemmälle ja otettava esiin esimerkiksi raportoidut ohjuskuljetukset.

EU:n ja Iranin tapaamisessa nousevat esille myös Iranin viimeaikaiset mielenosoitukset, vaikka EU:n ulkoministeri Federica Mogherini on halunnut pitää ydinsopimuksen erillään muista Iraniin liittyvistä kysymyksistä.

Britannian Johnson sanoi aikovansa tehdä selväksi Zarifille, että oikeus rauhanomaisiin mielenosoituksiin on keskeinen osa mitä tahansa menestyvää yhteiskuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.