EU ja Iran keskustelevat ydinsopimuksesta torstaina

EU tahtoo neuvottelukutsulla sitouttaa Irania vuonna 2015 solmittuun ydinsopimukseen.

EU on kutsunut Iranin ulkoministerin Brysseliin keskustelemaan Iranin ydinsopimuksesta. Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin on määrä tavata torstaina Brysselissä Ranskan, Britannian ja Saksan ulkoministerit. Tapaamista johtaa EU:n ulkoministeri Federica Mogherini.

EU tahtoo neuvottelukutsulla sitouttaa Irania pitkän ja vaikean väännön jälkeen vuonna 2015 solmittuun ydinsopimukseen. Sopimuksella rajoitettiin Iranin ydinohjelmaa ja vastineeksi poistettiin Iraniin kohdistuneita kansainvälisiä pakotteita.

Iran varoitti eilen, että maailman tulee varautua Yhdysvaltain vetäytymiseen ydinsopimuksesta. Myös Iran on aiemmin uhannut irtautua sopimuksesta, jos Yhdysvallat lähtee.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on soimannut sopimusta ja uhannut irrottaa maansa siitä. EU on taivutellut yhdysvaltalaispoliitikkoja pitämään kiinni sopimuksesta. EU-maat pelkäävät, että Iran-sopimuksen kaatuminen veisi pohjaa myös yrityksiltä taivutella Pohjois-Koreaa viemästä eteenpäin omaa ydinohjelmaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.