EU ja Latinalaisen Amerikan maiden ministerit vaativat Venezuelaan vapaita presidentinvaaleja

Useiden Euroopan ja Latinalaisen Amerikan maiden ministerit vaativat torstaina vapaita, läpinäkyviä ja uskottavia presidentinvaaleja Venezuelaan. Vaatimus esitettiin Uruguayssa, jonne oli kokoontunut EU:n lisäksi kahdeksan Euroopan maata ja viisi maata Latinalaisesta Amerikasta käsittelemään tilannetta valtataistelun repimässä Venezuelassa.

Kansainvälinen kontaktiryhmä sanoi tehtäväkseen löytää rauhanomainen ja demokraattinen tie ulos presidentti Nicolas Maduron ja oppositiojohtaja Juan Guaidon valtataistelusta ilman voimakäyttöä.

–  Edessämme oleva tehtävä on kiireellinen, mikä johtuu tilanteen huonontumisesta. Tämä saattaa horjuttaa koko aluetta, eikä vain tätä aluetta, sanoi EU:n ulkoministeri Federica Mogherini.

EU-lähteen mukaan tapaamisen tarkoituksena oli löytää kompromissi toisaalta Yhdysvaltojen, toisaalta Venäjän ja Turkin linjojen välillä.

Hanke ei ole helppo, sillä EU:kin on jakaantunut. 28 EU-maasta 21 on tunnustanut Guaidon julistautumisen väliaikaiseksi presidentiksi.

Maduro antoi Uruguayn tapaamiselle tukensa, mutta Guaido torjui yritykset viritellä neuvotteluja Maduron hallinnon kanssa. Guaido, jonka 40 maata tunnustaa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi, piti neuvottelujen virittelemistä Maduron yrityksenä pelata aikaa.

Venäjä olisi apulaisulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan halunnut olla mukana tapaamisessa ainakin tarkkailijan roolissa, mutta kutsua ei tullut.

Rjabkov varoitteli uutistoimisto RIA Novostille, että "tuhoisa ulkoinen puuttuminen Venezuelan sisäisiin asioihin" olisi pahin mahdollinen lopputulos. Venezuelaan suuria sijoituksia tehnyt Venäjä on ollut Maduron vankka tukija.

Maduro: Humanitaarista apua ei tarvita

Guaido on myös vaatinut Venezuelan armeijaa lopettamaan keskeisen sillan tukkimisen, jotta humanitaarinen apu saataisiin tuotua vakavasta elintarvike- ja lääkepulasta kärsivään maahan.

Venezuelan armeijan tulee valita "diktatuuri, jolla ei ole rahtuakaan inhimillisyyttä, tai asettua perustuslain puolelle", Guaido sanoi radiohaastattelussa.

Maduron mukaan Venezuela ei tarvitse minkäänlaista humanitaarista apua. Avun päästäminen maahan avaisi hänen mukaansa tien Yhdysvaltojen hyökkäykselle. Puheet avusta ovat hänen mukaansa "poliittista peliä".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

Hallintoa vastustavat hongkongilaiset marssivat kaatosateessa – toisaalla raikasi Kiinan kansallislaulu

Brittilehti: Vain kolmasosa briteistä kannattaa eroa Euroopan unionista ilman sopimusta

Ainakin kahdeksan kuollut hotellitulipalossa Odessassa Ukrainassa

Venezuela uhkaa aikaistaa parlamenttivaaleja – oppositio todennäköisesti boikotoisi vaaleja, vaikka tutkija uskoo sen voittoon

Grönlanti kommentoi Trumpin ostohaluja: Olemme avoimia kaupankäynnille, emme myynnille

Yhdysvaltalainen kongressiedustaja muutti mielensä ja torjui Israelin tarjouksen päästää hänet maahan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.