EU ja Latinalaisen Amerikan maiden ministerit vaativat Venezuelaan vapaita presidentinvaaleja

Useiden Euroopan ja Latinalaisen Amerikan maiden ministerit vaativat torstaina vapaita, läpinäkyviä ja uskottavia presidentinvaaleja Venezuelaan. Vaatimus esitettiin Uruguayssa, jonne oli kokoontunut EU:n lisäksi kahdeksan Euroopan maata ja viisi maata Latinalaisesta Amerikasta käsittelemään tilannetta valtataistelun repimässä Venezuelassa.

Kansainvälinen kontaktiryhmä sanoi tehtäväkseen löytää rauhanomainen ja demokraattinen tie ulos presidentti Nicolas Maduron ja oppositiojohtaja Juan Guaidon valtataistelusta ilman voimakäyttöä.

–  Edessämme oleva tehtävä on kiireellinen, mikä johtuu tilanteen huonontumisesta. Tämä saattaa horjuttaa koko aluetta, eikä vain tätä aluetta, sanoi EU:n ulkoministeri Federica Mogherini.

EU-lähteen mukaan tapaamisen tarkoituksena oli löytää kompromissi toisaalta Yhdysvaltojen, toisaalta Venäjän ja Turkin linjojen välillä.

Hanke ei ole helppo, sillä EU:kin on jakaantunut. 28 EU-maasta 21 on tunnustanut Guaidon julistautumisen väliaikaiseksi presidentiksi.

Maduro antoi Uruguayn tapaamiselle tukensa, mutta Guaido torjui yritykset viritellä neuvotteluja Maduron hallinnon kanssa. Guaido, jonka 40 maata tunnustaa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi, piti neuvottelujen virittelemistä Maduron yrityksenä pelata aikaa.

Venäjä olisi apulaisulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan halunnut olla mukana tapaamisessa ainakin tarkkailijan roolissa, mutta kutsua ei tullut.

Rjabkov varoitteli uutistoimisto RIA Novostille, että "tuhoisa ulkoinen puuttuminen Venezuelan sisäisiin asioihin" olisi pahin mahdollinen lopputulos. Venezuelaan suuria sijoituksia tehnyt Venäjä on ollut Maduron vankka tukija.

Maduro: Humanitaarista apua ei tarvita

Guaido on myös vaatinut Venezuelan armeijaa lopettamaan keskeisen sillan tukkimisen, jotta humanitaarinen apu saataisiin tuotua vakavasta elintarvike- ja lääkepulasta kärsivään maahan.

Venezuelan armeijan tulee valita "diktatuuri, jolla ei ole rahtuakaan inhimillisyyttä, tai asettua perustuslain puolelle", Guaido sanoi radiohaastattelussa.

Maduron mukaan Venezuela ei tarvitse minkäänlaista humanitaarista apua. Avun päästäminen maahan avaisi hänen mukaansa tien Yhdysvaltojen hyökkäykselle. Puheet avusta ovat hänen mukaansa "poliittista peliä".