EU-parlamentti torjuu Britannian tuoreen brexit-ehdotuksen – ei täytä "edes etäisesti" edellytyksiä, joista aiemmin on sovittu

EU:n parlamentti torjuu kannanotossaan Britannian hallituksen tuoreen brexit-ehdotuksen. Parlamentin brexit-ohjausryhmän mukaan ehdotus ei täytä "edes etäisesti" niitä edellytyksiä, joista Britannian ja EU:n aiemmissa neuvotteluissa on sovittu.

Kannanoton mukaan parlamentti on avoin uusille ehdotuksille, mutta korostaa, että niillä pitää käytännössä olla samat vaikutukset kuin jo aiemmin hyväksytyssä erosopimuksessa olevilla kompromisseilla.

Eilen esitelty ehdotus ei ohjausryhmän mukaan nykymuodossaan tarjoa perustaa sovulle, jonka EU-parlamentti voisi hyväksyä. Mahdollinen uusi erosopimus tarvitsisi parlamentin hyväksynnän.

Parlamentaarikkojen mukaan Britannian ehdotus ei vastaa niihin todellisiin kysymyksiin, joita backstop-järjestelystä luopuminen Britannian tavoitteen mukaisesti avaisi. Näitä kysymyksiä ovat EU-parlamentin mukaan koko Irlannin saaren yhtenäinen talousalue, Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen täydellinen kunnioittaminen sekä EU:n sisämarkkinoiden yhtenäisyys.

Euroopan komissio kertoi aiemmin, että analysoi edelleen Britannian eilistä ehdotusta Irlannin rajasta. Komission tiedottajan mukaan komissiolla on tekstistä useita kysymyksiä.

Britannia toimitti eilen pitkään odotetun ehdotuksensa, jolla korvattaisiin erosopimuksen kiistanalainen backstop-varajärjestely. Tavoitteena on, että sopimus saataisiin läpi Britannian parlamentista ja brexit ilman sopimusta vältettäisiin lokakuun lopussa.

Puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmaisi jo eilen, että ehdotuksessa on ongelmallisia kohtia, joita pitää työstää. Yksi kysymyksiä herättävistä asioista on se, miten varajärjestelyä hallinnoitaisiin.

"Britannian työstettävä ongelmakohtia itse

"

Euroopan komission tiedottaja Natasha Bertaud sanoi torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että Britannian tulee työstää itse ehdotuksensa ongelmakohtia, ei Brysselin.

Ehdotuksen mukaan kovan rajan syntyminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille vältettäisiin siten, että Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin samoja sisämarkkinoiden sääntöjä kuin EU:ssa. Esimerkiksi maataloustuotteita ei tarvitsisi näin tarkastaa rajalla. Järjestelyyn pitäisi pyytää säännöllisin väliajoin hyväksyntä Pohjois-Irlannin alueparlamentilta.

Toisaalta Irlannin saarelle muodostuisi tulliraja, koska Pohjois-Irlanti jättäisi EU:n tulliliiton yhdessä muun Britannian kanssa vuoden 2021 alusta alkaen. Jotta fyysisiä tarkastuspisteitä ei tarvittaisi, Britannia esittää, että tulli-ilmoitukset tehtäisiin sähköisesti ja tarkastukset muualla kuin rajalla.

Britannialla on vain joitakin päiviä aikaa hakea ratkaisua EU:n kanssa, koska EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen jo 17.–18. lokakuuta.

Johnson puolusti brexit-ehdotustaan Britannian parlamentissa

Britannian pääministeri Boris Johnson on vedonnut maansa parlamentissa kansanedustajiin, jotta nämä asettuisivat "kansallisen yhtenäisyyden nimissä" tukemaan hallituksen uutta brexit-ehdotusta. Johnson sanoi esityksen olevan kompromissi, jonka pohjalta nopeiden neuvottelujen ratkaisun saamiseksi pitäisi olla mahdollisia.

Johnson korosti Britannian osoittaneen esityksellä suurta joustavuutta. Jos EU ei ole valmis samanlaiseen joustavuuteen, Britannia on Johnsonin mukaan valmis eroamaan EU:sta ilman sopimusta lokakuun lopussa.

Johnson kertoi käyneensä esityksen julkistuksen jälkeen hyvin rakentavia puhelinkeskusteluja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Irlannin pääministerin Leo Varadkarin kanssa.

Opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn torjui hallituksen esityksen tuoreeltaan ja sanoi pääministerin tietävän, ettei EU voi tällaista esitystä hyväksyä. Corbyn vaati Johnsonia vastamaan selkeästi, aikooko tämä noudattaa lakia, joka vaatii pyytämään EU:lta jatkoaikaa, jos osapuolet eivät ole päässeet ajoissa sopimukseen järjestäytyneestä erosta. Johnson ei kuitenkaan vastannut kysymykseen.

Johnson on useaan otteeseen korostanut, että Britannia jättää EU:n joka tapauksessa lokakuun lopussa – joko sopimuksella tai ilman sopimusta. Viimeksi mainitun kovan brexitin vaihtoehdon pitäisi ainakin Britannian puolelta olla mahdoton, koska parlamentin hyväksymän lain mukaan pääministerin täytyy pyytää EU:lta lykkäystä brexitiin, jos sopimukseen ei ole päästy.

Jatkoajan jättäminen pyytämättä rikkoisi siis lakia, mutta Johnson on siitä huolimatta sanonut, ettei aio pyyntöä esittää. Toisaalta kova brexit olisi edessä myös, jos EU ei jatkoaikapyyntöön suostuisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.