EU-skeptikoiden ote kirpoaa Slovakiassa – Venäjä-mielisen Robert Ficon valtapuolueelle odotetaan rökäletappiota lauantain presidentinvaaleissa

Slovakian sosialidemokraattisen valtapuolueen Smerin tilanne näyttää huolestuttavalta lauantain presidentinvaalien alla.

Puolueen presidenttiehdokkaalle Maros Sefcovicille mitattiin viimeisessä vaalien alla julkistetussa mielipidekyselyssä vain 16,7 prosentin kannatus, kun täydellisestä tuntemattomuudesta esiin putkahtanut ympäristölakimies Zuzana Caputova porskutti 52,9 prosentissa.

Slovakiassa on käynnissä poliittinen pyykinpesu toimittaja Jan Kuciakin ja hänen avopuolisonsa Martina Kusnirovan vuoden takaisten murhien jäljiltä.

Murhat johtivat maaliskuussa 2018 Slovakian Venäjä-mielisen pääministerin Robert Ficon eroon, kun ilmeni, että surmatun toimittajan tutkimukset olivat keskittyneet Ficon johtamaan Smer-puolueeseen.

Kuciak oli löytänyt todisteita muun muassa kytkyistä Italian mafiaan. Yksi mafiakytkyiseksi väitetty oli pääministeri Ficon läheinen avustaja Maria Troskova.

Troskovan toimista käynnistyi poliisitutkinta ja Fico ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä rauhoittaakseen kohua ja estääkseen maan ajautumisen ennenaikaisiin vaaleihin.

Fico asetti kuitenkin erolleen ehtoja. Hallituskoalitio jäi ennalleen ja uudeksi pääministeriksi nostettiin Ficon luottomies Peter Pellegrini. Fico itse sai kohusta huolimatta jatkaa Smerin puheenjohtajana.

 

Slovakiassa käynnistyi näiden tapahtumien seurauksena valtava protestiaalto, joka kokosi päivittäin kymmeniä tuhansia ihmisiä Bratislavan kaduille.

Tyytymättömyys jatkuu edelleen, sillä Kuciakin murhan takana olevista tahoista ei ole saatu selvyyttä. Jatkoselvittelyä vaatisivat myös Kuciakin väitteet Smeriä lähellä olevien liikemiesten veropetoksista ja EU-tukien kavalluksista.

Tästä kaikesta nousi mielenosoitusliikkeen keulakuviin kuuluneen Zuzana Caputovan presidentinvaalikampanja. Hänet bongasi ehdokkaakseen pieni, vain parlamentin ulkopuolella vaikuttava Progressiivinen Slovakia -puolue.

Helmikuussa presidenttikyselyjen ykköseksi kirinyt Caputova, 45, ei ole osallistunut aiemmin vaaleihin, mutta kansalaisaktivisti hän on ollut jo kauan.

Vuonna 2016 hän sai amerikkalaisen Goldman Prize -ympäristöpalkinnon häädettyään kotikaupungistaan Pezinokista sinne ilmestyneen laittoman kaatopaikan.

Presidentillä on Slovakiassa vain nimitysvaltaa. Juuri se voi kuitenkin olla nyt tärkeää, koska ex-pääministeri Fico on Reutersin mukaan pyrkimässä maan peruslakituomioistuimen jäseneksi.

Tämä ei tule onnistumaan, jos Caputova valitaan presidentiksi.

Caputovan valinta voi myös vaikuttaa Visegrad-maiden ilmapiiriin EU-vaalien alla ja vuosi ennen Slovakian parlamenttivaaleja.

Caputovaa pidetään EU-myönteisenä ehdokkaana päinvastoin kuin Ficoa, joka muistetaan Venäjä-pakotteiden kiivaana vastustajana ja lähes ainoana EU-johtajana, joka osallistui Moskovan voitonpäivän juhlintaan vuonna 2015 keskellä Ukrainan sotaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .