EU yrittää vähentää jätettä ja pidentää tuotteiden käyttöikää

EU on julkistanut joukon toimenpiteitä, joilla pyritään edistämään kierrätystä ja kestävää tuotesuunnittelua jätteiden minimoimiseksi.

Paketti on osa kestävää talouskasvua, joka sisältyy komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen (kok.) komissaarisalkkuun.

Tarkoituksena on tukea yrityksiä, jotka valmistavat kestäviä tuotteita. EU:n jätelainsäädäntöä halutaan muuttaa siten, että materiaaleja voitaisiin käyttää paremmin uudelleen.

Kataisen mukaan toimenpiteillä voidaan lisätä merkittävästi Euroopan kilpailukykyä ja luoda uusia työpaikkoja.

EU-parlamentin ympäristövaliokuntaan kuuluva meppi Sirpa Pietikäinen (kok.) pitää pakettia kohtuullisen hyvänä. Hänen mielestään toimenpiteet keskittyvät kuitenkin turhan paljon jätteisiin, kun huomiota pitäisi suunnata enemmän tuotteiden koko elinkaareen aina suunnittelusta lähtien.

Kestävää tuotesuunnittelua voidaan edistää esimerkiksi kiinnittämällä huomiota tietokoneiden ja pesukoneiden käyttöikään ja takuuvaatimuksiin.

Pietikäisen mielestä EU:n pitäisi luoda enemmän oikeanlaisia kannustimia. EU-tukia myönnetään nykyisin esimerkiksi uusien kaatopaikkojen ja jätteenpolttolaitosten rakentamiseen, vaikka Euroopassa on jo näistä ylikapasiteettia.

– Niiden sijaan pitäisi rakentaa kierrätysinfrastruktuuria, Pietikäinen esittää.

Pietikäisen mukaan EU kuluttaa tällä hetkellä puolentoista maapallon verran resursseja joka vuosi ja trendi on vahvasti nouseva.

Kestävälle ajattelutavalle on kova tarve, sillä Eurooppa on kilpailijoihinsa verrattuna hyvin riippuvainen resurssien tuonnista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.