EU:n Mogherinin mukaan Iranin ydinsopimus toimii – Trumpilta odotetaan uutta linjausta

Brysselissä pidetyssä ulkoministeritapaamisessa haluttiin estää sopimuksen vesittyminen.

EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin mukaan Iranin ydinsopimus toimii. Mogherini sanoo, että sopimus on onnistunut toteuttamaan päätavoitteensa, eli Iranin ydinohjelma pysyy tarkan seurannan alla.

Mogherini keskusteli sopimuksesta Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kanssa. Tapaamiseen osallistuivat myös Britannian, Ranskan ja Saksan ulkoministerit.

Vuonna 2015 solmitulla sopimuksella rajoitettiin Iranin ydinohjelmaa ja vastineeksi poistettiin maahan kohdistuneita kansainvälisiä pakotteita. Mogherinin mukaan sopimuksesta kiinni pitäminen on tärkeää, sillä sopimus tekee osaltaan maailmasta turvallisemman paikan.

– Se ehkäisee mahdollista ydinasevarustelukilpaa alueella, Mogherini sanoi.

Sovun ylle on kuitenkin lipunut synkkiä pilviä, sillä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ilmaissut tyytymättömyytensä. Trumpilta odotetaan perjantaihin mennessä vahvistusta sille, sitoutuuko Yhdysvallat sopimuksen jatkoon.

Uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan Trump olisi vahvistamassa jatkon maan sitoutumiselle. Yhdysvalloissa presidentin on vahvistettava sopimus 90 päivän välein. Jos Trump jättäisi sopimuksen vahvistamatta, kongressi voisi päättää uusista pakotteista Irania vastaan.

AP:n mukaan Trumpin kuitenkin odotetaan ilmoittavan uusista kohdennetuista pakotteista yksittäisiä iranilaisia ihmisiä ja yhtiöitä vastaan. AP myös lisäsi, ettei lopullista päätöstä sitoutumisen jatkamisesta ole tehty ja Trump voi vielä muuttaa mielensä.

"Parempia vaihtoehtoja ei ole"

Britannian ulkoministeri Boris Johnson huomautti, että toistaiseksi ydinsopimukselle ei ole esitetty parempia vaihtoehtoja.

– Kunnioitamme suuresti ydinsopimusta Iranin kanssa ja pidämme sitä huomattavana diplomaattisena saavutuksena, Johnson sanoi.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabrielin mukaan sopimuksen vesittyminen on estettävä.

– Se lähettäisi hyvin vaarallisen viestin muulle maailmalle, jos ainoa ydinaseilla hyötymistä estävä sopimus vahingoittuisi, Gabriel sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.