EU:n Tusk: Lyhyt lykkäys mahdollinen, jos Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan lyhyt lykkäys Britannian EU-eroon on mahdollinen, jos Britannian parlamentin alahuone hyväksyy erosopimuksen. Tuskin mukaan lykkäyksen tarkka pituus jää vielä avoimeksi.

Pääministeri Theresa Mayn kirjeessään ehdottama lykkäys kesäkuun loppuun herättää sekä oikeudellisia ja poliittisia kysymyksiä. Niistä EU-johtajat keskustelevat huomenna, Tusk sanoi.

Tusk ei pidä välttämättömänä järjestää ensi viikolla uutta EU-huippukokousta, jos brittiparlamentti hyväksyy sopimuksen. Tuskin mukaan EU-johtajat voivat päättää jatkoajasta myös "kirjallisesti".

– Vaikka toivo lopullisesta menestyksestä voi vaikuttaa hauraalta, jopa epätodelliselta, emme voi lopettaa myönteisen ratkaisun etsimistä viimeiseen asti, Tusk kuvaili tilannetta.

Hän kuitenkin muistutti, ettei jo kertaalleen neuvoteltua erosopimusta enää avata.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo STT:lle, että Suomi on valmis pidentämään Britannian brexit-määräaikaa sopimuksettoman eron välttämiseksi. Suomella on ollut brexit-prosessin alusta lähtien tavoitteena Britannian hallitun eron varmistaminen, hän toteaa.

Pidennyspyyntöä arvioitaessa Suomi ottaa vielä Eurooppa-neuvostossa huomioon Britannian suunnitelman siitä, mihin tarkoitukseen se määräajan käyttää. Sipilän mukaan lisäaikaa ei voi käyttää erosopimuksen avaamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.