Ecuadorissa valitaan presidentti – myös Assange jännittää

Toisella kierroksella ovat vastakkain vasemmiston Lenin Moreno ja oikeiston Guillermo Lasso.

Eteläamerikkalaisessa Ecuadorissa valmistaudutaan tänään äänestämään presidentistä. Vaalin toisella kierroksella ovat vastakkain vasemmiston Lenin Moreno, 64, ja oikeiston Guillermo Lasso, 61.

Moreno oli ensimmäisen kierroksen ykkönen 39 prosentin äänisaaliilla. Ex-pankkiiri Lasso sai 28 prosenttia. Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan Moreno olisi niukassa johdossa, mutta myös kannastaan epävarmoja äänestäjiä on ollut paljon.

Vaalin tulos voi olla merkittävä vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen kannalta. Hän on pakoillut vuosikausia Ecuadorin Lontoon-lähetystössä, jottei tulisi luovutetuksi Ruotsiin. Lasso on sanonut häätävänsä Assangen, jos voittaa vaalit.

Ecuadorin presidenttinä on ollut vuosikymmenen ajan vasemmistolainen Rafael Correa, joka ei enää ole ehdolla. Morenoa pidetään hänen perintönsä jatkajana.

Vaalin tuloksen arvioidaan kertovan myös yleisemmin siitä, mihin Latinalaisen Amerikan poliittinen ilmapiiri on kehittymässä. Argentiinassa, Brasiliassa ja Perussa on siirrytty viime kuukausina oikeiston suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ecuadorilaiset äänestivät uudesta presidentistä