Egyptissä alkoi kansanäänestys presidentti Sisin valtakauden jatkamisesta vuosilla

Egyptissä alkoi tänään kolmipäiväinen kansanäänestys perustuslain muutoksista, joiden myötä istuvan presidentin Abdel Fattah al-Sisin valtakautta jatketaan enimmillään vuoteen 2030 asti. Egyptin parlamentti hyväksyi perustuslain muutokset aiemmin tällä viikolla.

Armeijataustainen Sisi syrjäytti Muslimiveljeskuntaa edustaneen Mohamed Mursin sotilasvallankaappauksessa vuonna 2013. Sisi valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja uudelleen 2018.

Lakimuutokset pidentävät Sisin, 64, nykyistä nelivuotista kautta kuusivuotiseksi vuoteen 2024 asti. Hänellä on sen jälkeen vielä mahdollisuus asettua ehdolle kolmannelle kaudelle, vaikka perustuslaissa normaalisti rajataan presidentin valtakaudet kahteen. Kansanäänestyksen arvellaan hyväksyvän muutokset.

Äänestyspaikalla Kairon esikaupunkialueella Manyalissa 45-vuotias Mohamed Abdel Salam sanoi olevansa innoissaan ja tukevansa muutoksia.

–  Minä en välitä presidenttikausista. Sisi voi pysyä (presidenttinä) ikuisesti, kunhan vain tekee työnsä, ja hän on jo tehnyt paljon, hän sanoi.

"Egyptin hallitus halveksuu kansansa ihmisoikeuksia"

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää kansanäänestystä epärehellisenä.

–  Tämä on peukaloitu äänestys ja valedemokratiaa. Presidentti Sisin vallan jatkuminen vuoteen 2030 ei tee Egyptistä vakaampaa vaan hauraamman, kirjoittaa järjestön lausunnossa Egyptin ihmisoikeustilanteen asiantuntija Brian Dooley.

Dooleyn mukaan Sisi on Yhdysvalloille kehno liittolainen terrorismin vastaisessa taistelussa. Hän arvosteleekin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallintoa Sisin tukemisesta.

–  Kongressin tulisi säätää laeista, joilla Egyptin Yhdysvalloilta saamaa sotilaallista tukea leikattaisiin merkittävästi. Tulevaisuudessa saatavan tuen tulisi olla riippuvaista siitä, että maan ihmisoikeustilannetta parannetaan radikaalisti, järjestön lausunnossa sanotaan.

Human Rights Watchin ohella muun muassa Amnesty on tuominnut kansanäänestyksen järjestämisen.

–  Päätös saattaa nämä perustuslain muutokset kansanäänestykseen sillä välin, kun maassa rajoitetaan rankasti ilmaisunvapautta, poliittisia puolueita ja itsenäisiä medioita, kertoo siitä, että Egyptin hallitus halveksuu kansansa ihmisoikeuksia, sanoo Amnestyn edustaja Magdalena Mughrabi.

Sisi vahvistanut otettaan oikeusjärjestelmästä

Sisi nousi maan johtoon Egyptin levottomina vuosina sen jälkeen, kun maan pitkäaikainen diktaattori Hosni Mubarak syöstiin vallasta vuoden 2011 arabikevään mielenosoitusten jälkeen. Mubarakin jälkeen järjestetyissä vaaleissa valtaan nousi Muslimiveljeskunta, joka onnistui pitämään kiinni vallasta vain lyhyen aikaa.

Sisi on viime vuosina vahvistanut otettaan Egyptin oikeusjärjestelmästä ja kasvattanut armeijan vaikutusvaltaa politiikassa.

Viime viikkoina Egyptin kadut ovat olleet täynnä vaalimainoksia, joissa kansaa kannustetaan vaaliuurnille antamaan siunauksensa Sisin vallalle.

Samaan aikaan ulkomailla asuvien egyptiläisten järjestämä vastakampanja on joutunut viranomaisten rajun sensuurin kohteeksi. Egyptin internetistä on estetty yli 30  000 verkko-osoitetta.

Egyptistä entistä itsevaltaisempi

Vaikka äänestystä pidetään epärehellisenä, useiden arvioiden mukaan Sisillä on myös paljon aitoa kannatusta egyptiläisten keskuudessa. Julkisuudessa hän on esiintynyt johtajana, joka suojelee Egyptiä islamistiselta väkivallalta ja kaaokselta, jota on nähty naapurimaassa Libyassa.

Viisi vuotta sitten uusiksi kirjoitetun perustuslain muutoksiin kuuluisi myös kaksikamarisen parlamentin perustaminen ja kansanedustajien sukupuolikiintiö. Jatkossa vähintään neljänneksen valittavista kansanedustajista olisi oltava naisia.

Ajatushautomo Soufan Centerin mukaan kansanäänestyksen päätavoitteena on kuitenkin vahvistaa Sisin otetta Egyptin politiikasta maassa, jota johdetaan jopa itsevaltaisemmin kuin Mubarakin aikaan.

Sisi on sanonut tarvitsevansa lisäaikaa turvallisuuden ja vakauden palauttamiseksi Egyptiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.