"Eikö teitä pelota?" – Tätä ruotsalaista korttelia pelkäävät ambulanssikuskitkin

– Ymmärrättekö, että ette ole enää Ruotsin alueella, kysyy nuori mies saapuessamme Rosengårdin lähiön pahamaineisimpaan kortteliin.

– Tämä on vielä Ruotsia ja tästä eteenpäin ei. Eikö teitä pelota? Tämä on Ruotsin vaarallisin paikka, nuorukainen tivaa.

Myönnän auliisti pelkääväni Ruotsista irtautuneen alueen vartijaa ja hänen kuutta paikalla olevaa kaveriaan.

– Mutta ihmisiähän tässä kaikki ollaan, totean varovasti.

Tilanne saadaan laukaistuksi, kun alan kysellä Ruotsin poliisin toimivallasta alueella. Porukka selvästi innostuu aiheesta.

– Poliisi liikkuu alueella vain isompina neljän auton partioina. Jos meitä on paikalla paljon, poliisit eivät koskaan poistu autoistaan. He eivät uskalla, eräs miehistä kertoo.

Aukiolla, missä seisomme, on poliisin ympärivuorokautinen kameravalvonta. Kameran kohdalla oleva kerrostaloasuntokin on tyhjennetty poliisin käyttöön, miehet väittävät.

Se ei kuitenkaan Rosengårdin jengiä suuremmin liikuta. Yksi kavereista alkaa todisteeksi esitellä kuvaajalle hallussaan olevia hasis-laattoja ja pillereitä.

– Näiden myynnillä me elämme, hän sanoo leveästi hymyillen.

Paloautot paikalle vain poliisisaattueessa

90-prosenttisesti maahanmuuttajien asuttama Rosengårdin alue on ollut uutisissa monta kertaa. Esimerkiksi viime jouluna näillä kulmilla koettiin neljän pommi-iskun sarja viiden vuorokauden sisällä.

Yksi tapaamistamme miehistä oli iskujen vuoksi puoli vuotta tutkintavankeudessa, vaikka hän oli täysin syytön, meille kerrotaan.

Ruotsalaisen yhteiskunnan tasa-arvoisuutta pidetään ylipäänsä myyttinä.

– Ruotsi on paska maa. Esimerkiksi jokin aika sitten yksi meistä haavoittui jalkaan ammuskelussa. Ambulanssi soitettiin, mutta se tuli vasta tunnin päästä. Uhri oli pakko viedä itse sairaalaan, kertoo eräs jengiläinen.

Ambulanssikuljettajat pelkäävät aluetta, koska yksi sairasauto joutui muutama vuosi sitten kivityksen kohteeksi Rosengårdin koululla. Myös paloautot tulevat nykyisin alueelle vain poliisisaattueessa, väittää paikallinen lehti Sydsvenskan.

– Nyt täällä ei ole ollut moneen kuukauteen vakavia yhteenottoja, koska karkotimme pois kilpailevan jengin, kertoo irakilaistaustainen nuorukainen.

Hänen mukaansa toisen jengin suurin vika oli siinä, että se teki yhteistyötä poliisin kanssa.

Islam on alueella läsnä

Alueella asuu ja liikkuu myös kantaruotsalaisia. Jengillä ei ole mitään heidän läsnäoloaan vastaan. Pikemminkin päinvastoin, nuorukaisten mielestä maahanmuuttajien ja kantaväestön pitäisi asua nykyistä enemmän toistensa keskellä.

Vaikka Rosengård on vahvasti muslimienemmistöinen, mitään erityisempiä merkkejä uskonnollisesta radikalisoitumisesta ei ole havaittavissa. Jengiläisetkin näyttävät enemmän amerikkalaisslummin hiphop-ganstereilta kuin Isisin taistelijoilta.

Välillä meno on kuin suomalaisen kirkonkylän raitilla. Vaikutelma syntyi haastattelun jälkeen kun yksi haastattelemistamme nuorukaisista alkoi kiertää paikallista huoltoasemaa vanhalla autollaan hurjasti kiihdytellen ja kumia poltellen. Lippispäinen kaveri morjesteli jo suomalaistoimittajia iloisesti.

Islam on silti läsnä Rosengårdissa, eikä tule ihan vähään aikaan poistumaan. Ainakin yksi jengiläisistä oli hyvin tarkasti perillä Lähi-idän tapahtumista ja uskoi muslimien vastaiseen salaliittoon.

– Toimiiko Isis islamin mukaisesti? Ei. Se on vain luotu mustamaalaamaan islamia, mies toteaa silmät loimuten.

– Kaiken takana on Yhdysvallat ja Israel. Katsokaa dollarin seteliä, siihen on piirretty paha Horuksen silmä, joka tulee egyptiläisestä mytologiasta. Setelissä lukee ”in God we trust” eli Jumalaan me luotamme. Mutta mihin Jumalaan? hän tivaa.

Keskisuomalainen Malmössä: Tällainen on pahamaineinen "maahanmuuttajaghetto"

Ruotsin kansallissankari kasvoi Malmön pahamaineisessa lähiössä