Ekonomisti Ashraf Ghani on nousemassa Afganistanin presidentiksi

Afganistanin uudeksi presidentiksi näyttäisi alustavien tietojen mukaan nousevan Maailmanpankin entinen ekonomisti Ashraf Ghani.

Ghani sai alustavien tulosten mukaan 56,4 prosenttia äänistä, vaaliviranomaiset kertovat.

Hänen vastaehdokkaansa, entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah sai 43,6 prosenttia äänistä.

Vaalien tulos on kuitenkin kiistanalainen, sillä Abdullah on jo etukäteen ilmoittanut, ettei hän tule hyväksymään vaalien toisen kierroksen alustavaa tulosta. Abdullahin mukaan hän on joutunut laajamittaisen vaalivilpin kohteeksi.

Ääntenlasku on kestänyt lähes kuukauden, kun Afganistanin hallinto on tutkinut väitteitä vaalivilpistä.

Abdullah lähti vaalien toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina, sillä hän sai toukokuussa järjestetyllä vaalien ensimmäisellä kierroksella 45 prosenttia äänistä. Ghani sai tuolloin vajaat 32 prosenttia äänistä.

Abdullahin uskottiin voittavan toisella kierroksella, etenkin kun ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi sijoittunut Zalmai Rassoul asettui tukemaan häntä.

Viranomaisten mukaan vaalien toisella kierroksella äänesti yli kahdeksan miljoonaa afganistanilaista. Lukua pidettiin yllättävän korkeana ja sen arvioitiin puhuvan vaalivilpin puolesta. Vaaleissa oli äänioikeutettuja noin 13,5 miljoonaa.

Vaaliviranomaiset myöntävät, että vaalien toteutuksessa on tapahtunut jonkin verran virheitä. Riippumattoman vaalikomission mukaan jossain tapauksissa myös korkeat viranomaiset syyllistyivät väärinkäytöksiin.

Vaalien virallinen tulos on määrä julkistaa 24. heinäkuuta.