Elokuvateatteritoiminta käynnistyi Saudi-Arabiassa yli kolmen vuosikymmenen jälkeen

Tuore yhdysvaltalainen supersankarielokuva Black Panther teki historiaa Saudi-Arabiassa keskiviikkona. Se oli nimittäin ensimmäinen filmi, joka maassa esitettiin elokuvateatterissa 35 vuoteen.

Black Panther esitettiin pääkaupunki Riadissa. Kyse oli koenäytöksestä, joka oli suunnattu elokuva-alan ammattilaisille. Suurelle yleisölle elokuvateatterien on määrä avata ovensa toukokuussa.

Elokuvateatteritoiminnan uudelleen alkaminen on osa Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin käynnistämää modernisointihanketta.

Riadin elokuvateatteria pyörittää yhdysvaltalainen AMC Entertainment -yhtiö. Saudiarabialaisten lehtitietojen mukaan yritys on avaamassa seuraavan viiden vuoden aikana 40 elokuvateatteria viiteentoista Saudi-Arabian kaupunkiin.

Yli 30 miljoonan asukkaan Saudi-Arabiaa on pidetty erinomaisena markkina-alueena elokuvateatteribisnekselle, sillä sen asukkaista yli puolet on alle 25-vuotiaita.

Konservatiivit vastustavat

Kruununprinssi pyrkii modernisointihankkeellaan lievittämään kansalaisten tyytymättömyyttä valtion sosiaalitukien leikkauksiin, joiden taustalla on pitkään jatkunut öljyn maailmanmarkkinahinnan matalasuhdanne.

Elokuvien esitystoiminnan sallimisen lisäksi Saudi-Arabiassa panostetaan tänä vuonna muun muassa konsertti- ja festivaalitoimintaan. Viihdeviranomaiset järjestävät yli 5 000 konserttia ja muuta tapahtumaa, mikä on tuplamäärä viime vuoteen verrattuna.

Viihteeseen panostamalla Saudi-Arabian johto haluaa osaltaan vahvistaa myös maan taloutta. Saudiarabialaiset kuluttavat vuosittain miljardeja euroja elokuvateattereihin ja huvipuistoihin Dubain kaltaisissa lähialueiden turistikeskuksissa.

Yksi modernisointihankkeen näkyvimmistä uudistuksista on autoilun salliminen naisille. Sen on määrä alkaa kesäkuussa.

Vanhoillisen Saudi-Arabian uskonnollisissa piireissä on vastustettu kruununprinssin modernisointipyrkimyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.