Eloonjääneet kertovat hotelliin hyökänneiden etsineen uhreikseen ulkomaalaisia

Parikymmentä ihmistä kuoli iskussa luksushotelliin Afganistanissa.

Afganistanin hotellihyökkäyksestä hengissä selvinneet kertovat, että hyökkääjät kulkivat huoneesta toiseen ja etsivät uhreikseen nimenomaan ulkomaalaisia. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle sairaalavuoteeltaan muun muassa parikymppinen hotellin työntekijä.

– He sanoivat "tappakaa ulkomaalaiset", kertoi Hasibullahiksi esittäytynyt työntekijä.

Hän kertoo piileskelleensä viidennen kerroksen huoneessa, kun asemiehet kulkivat huoneesta huoneeseen. Työntekijä lukitsi oven ja pakeni lopulta kauhuissaan ikkunasta. Hän tuli loukkaantuneena tajuihinsa sairaalassa.

Aiemmin viranomaiset ovat kertoneet, että valtaosa viikonlopun iskun uhreista oli ulkomaalaisia vieraita. Ainakin 14 ulkomaalaisen on kerrottu kuolleen.

– He eivät halunneet surmata afgaaneja, vaan aseet ja luodit olivat ulkomaalaisia varten, turvallisuuslähde sanoi AFP:lle.

Eräs silminnäkijä kertoi nähneensä, että hyökkääjät olisivat katkaisseet kaulan joiltakin vierailta.

Saksalainen, venezuelalainen ja ukrainalaisia uhreja

Afganistanin terveysministeriön edustajan mukaan hyökkäyksen jäljiltä kuolonuhreja on 22. Sisäministeriö puolestaan puhui maanantaina pienemmästä luvusta ja kertoi, että kuolleita olisi 19. Paikallismediassa kirjoitettiin selvästi suuremmista uhriluvuista.

Iskun aikaan hotellissa oli meneillään it-alan konferenssi, johon osallistui paljon ulkomaalaisia.

Uhrien joukossa kerrotaan olleen ainakin seitsemän ukrainalaista, kertoi maan suurlähettiläs Ukrainan televisiolle. Uhrit työskentelivät hänen mukaansa lentoyhtiö Kam Airin palveluksessa. Lentoyhtiö puolestaan kertoi, että kuolleiden joukossa oli kaksi venezuelalaista. Lisäksi uhrien joukossa oli maiden ulkoministeriöiden mukaan yksi saksalainen ja yksi kazakstanilainen.

Viranomaisten mukaan äärijärjestö Talebanin taistelijat hyökkäsivät luksushotelliin Kabulissa rynnäkkökiväärien, pistoolien ja käsikranaattien kanssa. Afganistanin joukot surmasivat lopulta hyökkääjät. Hyökkääjien määrästä on liikkunut ristiriitaisia tietoja. Alkujaan kerrottiin, että heitä olisi ollut kuusi.

Ravintolassa ennen iskua

Viranomaiset selvittävät nyt, kuinka iskun tekijät pääsivät hotelliin turvajärjestelyistä huolimatta. Yhtenä mahdollisena vaihtoehtona pidetään sitä, että heillä oli yhteistyökumppani hotellissa. Sisäministeriön edustajan mukaan on kuitenkin liian varhaista sanoa, oliko näin.

Jo sunnuntaina Afganistanin sisäministeriön edustaja kertoi lisäksi todisteista, joiden mukaan osa hyökkääjistä saattoi olla valmiiksi sisällä rakennuksessa.

Turvallisuuslähteen mukaan tutkijat ovat nähneet valvontakamerakuvaa siitä, kuinka hyökkääjiä istuu ravintolassa ennen iskua. Silminnäkijä on kertonut kahdesta "muodikkaasti pukeutuneesta", aseistautuneesta miehestä hotellin ravintolassa.

Vieraat piiloutuivat pylväiden taakse ja huoneisiinsa asemiesten hyökätessä ja sytyttäessä osan kuusikerroksisesta rakennuksesta tuleen. Jotkut vieraista kiipesivät parvekkeiden kaiteiden yli ja käyttivät vuodevaatteita apunaan yrittäessään paeta. Myöhään lauantaina alkanut hyökkäys jatkui pitkälle sunnuntain puolelle.

Intercontinental-hotellin turvatoimet oli kolmisen viikkoa sitten siirretty yksityiselle yritykselle. Hotellin työntekijät kuitenkin kertoivat viikonloppuna, että turvamiehet eivät tehneet mitään vaan lähtivät pakoon.

Afganistanin hotellihyökkäyksen uhrimäärä nousi – ainakin 22 kuollutta

Taleban-taistelijat tappoivat parikymmentä ihmistä hotellissa Kabulissa