Erdogan ajaa Turkkia kauppasotaan USA:n kanssa – pikkuseurakuntaa johtanut pastori muuttui hallinnon silmissä terroristiksi

Amerikkalaispastori Andrew Brunsonia vastaan nostetut terrorismisyytteet ovat ilmeisesti täysin tekaistuja.

Turkissa vangittua amerikkalaispappia vastaan nostetut terrorismisyytteet ovat ajaneet Yhdysvaltain ja Turkin välit poikkeuksellisen huonolle tolalle.

Turkin liiran arvo sukelsi perjantaina peräti 20 prosenttia, kun Washingtonissa neuvottelemassa käynyt Turkin varaulkoministeri Sedat Önal palasi kotimaahansa ilman minkäänlaista sopimusta pastori Andrew Brunsonin kohtalosta.

Yhdysvallat on ilmoittanut harkitsevansa turkkilaistuotteiden verovapaata pääsyä Yhdysvaltain markkinoille, mikäli lokakuusta 2016 lähtien Turkissa vangittuna ollutta ja pari viikkoa sitten kotiarestiin siirrettyä Brunsonia ei pian vapauteta.

Turkin oikeus- ja ­sisäministeri ovat jo joutuneet Yhdysvaltain sanktiolistalle tapauksen vuoksi.

Pastori Brunson johti kristillistä seurakuntaansa Turkin Izmirissä yli 20 vuotta ilman ongelmia. Vuoden 2016 niin sanotun vallankaappausyrityksen jälkeen alkoivat vaikeudet.

Turkki syyttää jenkkipastoria terrorismista ja vakoilusta, mutta Valkoisen talon mukaan syytteille ei ole minkäänlaista katetta.

Presidentti Donald Trump on vaatinut Twitterissä ”viattoman uskonmiehen välitöntä vapauttamista” ja uhannut ”isoilla sanktioilla”, jos vapauttaminen ei ala pian edetä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Yhdysvallat kiristää Turkkia ennen muuta valtiollisen Halkbank-pankin kohtalolla.

Amerikkalaiset tutkivat paraikaa pankin roolia Yhdysvaltain asettamien Iran-pakotteiden kiertämisessä.

Tutkinta voi johtaa siihen, että pankilta estetään kaupankäynti Yhdysvaltain dollareilla, mikä tarkoittaisi sen kansain-välisten liiketoimintojen loppumista, Bloomberg kirjoittaa.

Kukaan ei tiedä, miksi uneliasta pikkuseurakuntaa johtanut pastori muuttui Turkin hallinnon silmissä yhtäkkiä terroristiksi.

CNN:n mukaan kyse saattoi olla Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin turhautuneesta peliliikkeestä tilanteessa, jossa amerikkalaiset eivät toistuvista vaatimuksista huolimatta suostuneet luovuttamaan Turkille gülenistiliikkeen hengellistä johtajaa Fethullah Gülenia.

Presidentti Erdogan jopa sanoi tämän ääneen viime syksynä televisioidussa puheessaan.

– Antakaa meille pastori takaisin, he (amerikkalaiset) sanovat. No, teillä on myös pastori. Antakaa hänet meille takaisin, niin me annamme Brunsonin takaisin teille, Erdogan totesi tuolloin CNN:n mukaan.

Muun muassa tutkimuslaitos Chatham Housen Turkin-osastoa johtava Fadi Hakura on arvioinut, että Brunson vangittiin ilman laillisia perusteita, kaupankäyntivälineeksi.

Brunsonin kohtalosta on sittemmin tullut arvovaltakysymys niin presidentti Erdoganille kuin myös presidentti Trumpille. Mitään välitöntä ratkaisua ei sen vuoksi ole näköpiirissä.

Erdoganin viimeisin kommentti asiaan liittyen tuli viime keskiviikkona, kun hän varoitti sekä CIA:n että myös Israelin tiedustelu­palvelun Mossadin valmistelevan pastorin vapauttamista. Mossadin ja CIA:n väkeä on jo Brunsonin kotikulmilla, presidentti väitti a-Haber-tv-kanavan mukaan.

Myös Yhdysvalloissa ­presidentti Trumpin peruskannattajakunta – kristillinen oikeisto – seuraa tapausta tarkasti ja presidentti itse on ottanut siihen Twitterissä kantaa toistuvasti. Perjantaina Trump ilmoitti tuplanneensa Turkille asetetut teräs- ja alumiinitullit.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .