Erdogan otti Christchurchin tappovideon vaalityönsä osaksi – videota esitettiin toistuvasti Turkin vaalitilaisuuksissa

Turkin Istanbulissa alkoi perjantaina Islamilaisten maiden järjestön OIC:n hätäkokous liittyen viikon takaisiin Christchurchin moskeijaiskuihin.

Kokouksesta odotettiin suurta yhteentörmäystä kokouksen isännän presidentti Recep Tayyip Erdoganin ja paikalle kutsutun Uuden-Seelannin ulkoministerin Winston Petersin välillä.

Peters ilmoitti matkalle lähtiessään haluavansa käydä Erdoganin kanssa ”perusteellisia” keskusteluja tämän Christchurch-kommenteista ja myös siitä, että Erdogan on käyttänyt moskeijaiskujen tekijän Brenton Tarrantin raakalaismaista tappovideota omien kampanjatilaisuuksiensa shokkinumerona.

Uuden-Seelannin hallitus on jättänyt Erdoganille virallisen pyynnön esitysten lopettamiseksi. Esitysten pelätään aiheuttavan turvallisuusuhan ulkomailla oleville Uuden-Seelannin kansalaisille.

Videon osia näytettiin kuitenkin Erdoganin vaalitilaisuudessa viimeksi torstaina, väittävät Reuters ja Deutsche Welle. Viime viikonvaihteessa videota näytettiin useissa tilaisuuksissa ympäri Turkkia. Osa tilaisuuksista oli televisioituja.

Tilaisuudet liittyvät Turkissa 31. maaliskuuta pidettäviin aluevaaleihin. Deutsche Wellen mukaan Erdogan on käyttänyt videota erityisesti päähaastajaansa Kemal Kilicdaroglua vastaan. Sekulaari Kilicdaroglu on varoitellut Turkkia kovan linjan islamismin vaaroista.

Myös Erdoganin puheet ovat hermostuttaneet. Hän on esimerkiksi luvannut pistää Tarrantin ”maksamaan tekonsa”, jos Uusi-Seelanti ei siihen kykene.

Hän on myös ilmoittanut, että islamin vastaiset australialaiset ja uusiseelantilaiset tullaan jatkossa palauttamaan Turkista ”ruumisarkuissa” niin kuin Ottamaanien valtakunta aikanaan palautti heidän esi-isänsä, kun he saapuivat taistelemaan turkkilaisten maille ensimmäisessä maailmansodassa.

Tällä hän viittasi keväällä 1915 käytyyn Gallipolin taisteluun, jossa kaatui tuhansia australialaisia ja uusiseelantilaisia sotilaita.

– Meillä ei ollut mitään teitä vastaan, miksi teidän piti tulla sieltä asti tänne? Ainoa syy oli se, että me olimme muslimeja ja he kristittyjä, Erdogan totesi kannattajilleen.

Erdoganin mukaan tilanne on pitkälti sama tänä päivänä, ja Christchurchin iskukin oli nähtävä osana laajempaa islamin ja Turkin valtion vastaista hyökkäystä.

Australian pääministeri Scott Morrison kutsui keskiviikkona Turkin suurlähettilään puhutteluun ja vaati Erdoganin ”erittäin hyökkäävien” ja ”erittäin piittaamattomien” lausuntojen perumista.

– Odotan Turkin hallituksen vastausta ennen jatkotoimiin ryhtymistä, mutta voin vakuuttaa, että kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, Morrison totesi.

Pääministerin mukaan muun muassa Turkkia koskevia matkustussuosituksia saatetaan muuttaa.

Sen jälkeen jännitys alkoi kuitenkin laueta, kun Erdoganin avustajat selittivät, että presidentin ruumisarkkulausunnot oli irrotettu asiayhteydestään.

Presidentin viestintäjohtajan Fahrettin Altunin mukaan australialaiset ja uusiseelantilaiset ovat oikein lämpimästi tervetulleita Turkkiin vaikkapa muistelemaan sadan vuoden takaista Gallipolin maihinnousua.

Washington Postissa oli seuraavana päivänä Erdoganin kolumni, jossa kyllä syytettiin länttä ”islamofobiasta vaikenemisesta”, mutta jossa myös kiiteltiin Uuden-Seelannin pääministeriä Jacinda Ardernia ”rohkeudesta ja rehellisyydestä” kriisin hoidosta. Australian Morrison tulkitsi tämän torstaina Erdoganin kannan ”maltillistumiseksi”.

Sopulinja näytti jatkuvan perjantaina Istanbulin hätäkokouksessa. Erdogan kiitti omassa puheenvuorossaan uusiseelantilaisia terrori-iskun määrätietoisesta hoidosta. Hänen mukaansa pääministerin Ardernin reagoinnista ja empatiakyvystä voisi moni muu valtionpäämies ottaa mallia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .