Erdogan uhkaa hyökätä Syyrian hallituksen joukkoja vastaan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa, että Turkki iskee kaikkialla Syyrian hallituksen joukkoja vastaan, jos Turkin sotilaita vahingoittuu.

Erdogan esitti uhkauksensa sen jälkeen, kun toistakymmentä turkkilaissotilasta on viime päivinä kuollut Syyriassa Idlibin maakunnassa Syyrian hallituksen joukkojen tulituksessa.

Erdogan sanoi puolueensa kokouksessa, että reilussa viikossa 14 turkkilaista on saanut surmansa ja 45 on haavoittunut.

Idlib on viimeinen merkittävä alue, joka on Syyrian hallituksen vastustajien hallussa. Hallituksen joukot ovat Venäjän tuella hyökänneet voimallisesti vastustajiaan vastaan. Tapahtumat ovat aiheuttaneet jännitteittä myös Venäjän ja Turkin suhteisiin.

–  Venäjän joukkojen ja Iranin tukemien taistelijoiden tukemana (Syyrian) hallitus hyökkää jatkuvasti siviileitä vastaan, tekee joukkomurhia ja vuodattaa verta, Erdogan jyrähteli.

Venäjän vastaus tuli pikaisesti. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov syytti Turkkia siitä, ettei maa ole "neutralisoinut terroristeja" Idlibissä. Peskovin mukaan Turkki on ottanut kahdenvälisillä sopimuksilla vastuun terroristiryhmien neutralisoinnista, mutta ryhmät hyökkäävät Peskovin mukaan Idlibistä käsin edelleen Syyrian armeijaa vastaan.

Putin ja Erdogan kävivät keskiviikkona puhelinkeskustelun, jossa he Venäjän mukaan sitoutuivat panemaan toimeen olemassa olevat tulitaukosopimukset. Turkki vahvisti, että keskustelu on käyty, mutta ei kertonut yksityiskohtia.

Turkki vahvistaa joukkojaan

Turkki on viime aikoina vahvistanut Syyrian puolella tarkkailupisteillä olevia joukkojaan. AFP:n Idlibin-kirjeenvaihtaja kertoo nähneensä, että Idlibin kaupungin lähellä sijaitsevaan Binnishin kaupunkiin saapui keskiviikkona uusia Turkin panssaroituja ajokkeja ja joukkoja.

Puolueelleen puhunut Erdogan ilmoitti, että Turkki tekee kaiken tarvittavan työntääkseen Syyrian joukot Turkin tarkkailupisteiden taakse. Turkilla on Sotshissa solmitun tulitaukosopimuksen nojalla niitä 12.

–  Aiomme työntää (Syyrian hallituksen joukot) takaisin Sotshin sopimuksen rajojen taakse, Erdogan ilmoitti.

–  Teemme kaiken tarvittavan sekä maalla että ilmassa.

Syyrian joukot valtasivat tärkeän tien

Syyrian hallituksen joukot ovat edenneet viime aikoina Idlibissä. Ne ovat muun muassa saaneet täysin valvontaansa merkittävän tien, joka yhdistää Syyrian suuret kaupungit. Edellisen kerran tie oli kokonaan hallituksen kontrollissa vuonna 2012.

Tiistaina Idlibissä ammuttiin alas Syyrian hallinnon helikopteri. Turkin mukaan asialla olivat hallinnon vastustajat, mutta Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan kopterin pudotti Turkki.

Kapinallisalueella on edelleen arviolta noin kolme miljoonaa ihmistä. Venäjän tukemassa hallituksen joukkojen hyökkäyksessä on joulukuusta lähtien kuollut satoja siviileitä.

Sadattuhannet ihmiset ovat YK:n mukaan paenneet kodeistaan hyökkäyksen edetessä. Turkki pelkää ihmisten pyrkivän alueelleen ja on pitänyt rajansa kiinni. Turkissa on jo ennestään yli kolme miljoonaa pakolaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.