Erdogan vaatii Saudi-Arabiaa esittämään todisteet sauditoimittajan poistumisesta konsulaatista

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaatii Saudi-Arabian viranomaisia todistamaan väitteen, jonka mukaan kateissa oleva sauditoimittaja Jamal Khashoggi olisi poistunut konsulaatista Istanbulissa.

Erdoganin mukaan pelkkä sanallinen vakuuttelu ei riitä, vaan toimittajan poistumisesta pitää esittää kuvamateriaalia.

Turkin viranomaiset kertoivat sunnuntaina aloittaneensa tutkinnan Khashoggin katoamisesta Istanbulissa. Khashoggi katosi vierailtuaan Saudi-Arabian konsulaatissa viime viikon tiistaina.

Kirjoitti Washington Postiin

Aiemmin yhdysvaltalaislehti Washington Post vaatii Yhdysvaltoja selvittämään, mitä Khashoggille on tapahtunut.

–  Yhdysvaltojen on ryhdyttävä sinnikkäisiin toimiin, jotta kaikki Khashoggin katoamiseen liittyvät tiedot saadaan selville, Washington Post vaati pääkirjoituksessaan.

Khashoggi kirjoitti Washington Postiin. Hän suhtautui kriittisesti Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammed bin Salmanin politiikkaan.

Erdogan neuvonantaja pitää surmaa todennäköisenä

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin poliittinen neuvonantaja on sanonut, että Khashoggi on todennäköisesti tapettu. Jos hän olisi elossa, saudit olisivat luultavasti tarjonneet siitä todisteita, neuvonantaja Yasin Aktay sanoi CNN:lle.

Turkin presidentti Erdogan on ollut sanoissaan varovaisempi. Hän on sanonut Turkin presidenttinä seuraavansa asian tutkintaa.

Khashoggi meni tiistaina kotimaansa konsulaattiin Istanbulissa hakemaan asiakirjoja avioliittoa varten, eikä häntä ole nähty sen koommin.

–  Alustavien tietojen perusteella poliisi uskoo, että toimittajan surmasi ryhmä, joka oli varta vasten lähetetty Istanbuliin ja joka lähti samana päivänä pois kaupungista, lähde kertoi uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

Turkin poliisi oli aiemmin vahvistanut, että noin 15 saudia oli saapunut Istanbuliin kahdella lennolla tiistaina. Heidän kerrottiin olleen konsulaatissa samaan aikaan kuin Khashoggi.

Yhdysvaltalainen viranomaislähde on kertonut Washington Postille turkkilaisviranomaisten epäilevän, että Khashoggin ruumis olisi paloiteltu, kuljetettu laatikoissa ulos konsulaatista ja lennätetty pois Turkista.

Saudi-Arabian mukaan väitteet toimittajan surmasta ovat perättömiä. Maan mukaan Khashoggi poistui konsulaatista.

Turkissa tutkitaan Saudi-Arabian konsulaattiin menneen sauditoimittajan katoamista

Saudi-Arabia tutkii hallinnolle kriittisen sauditoimittajan epäilyttävää katoamista