Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Istanbulissa museosta moskeijaksi muuttuvassa Hagia Sofiassa pidetään ensimmäinen muslimien rukoushetki 24. heinäkuuta, sanoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan perjantai-iltana.

Aiemmin perjantaina Erdogan allekirjoitti säädöksen, jolla Hagia Sofia muutetaan museosta moskeijaksi, kertoi BBC. Tätä ennen oikeusistuin oli kumonnut Bysantin ajalta peräisin olevan Hagia Sofian museostatuksen ja avasi näin mahdollisuuden rakennuksen muuttamiselle moskeijaksi.

–  Kuten kaikkien moskeijoidemme, myös Hagia Sofian ovet ovat avoinna paikallisille ja ulkomaalaisille, muslimeille ja ei-muslimeille, Erdogan sanoi.

Uutinen Hagia Sofian muuttamisesta moskeijaksi on herättänyt kritiikkiä maailmalla. Kreikan mielestä Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi on "provokaatio koko sivistynyttä maailmaa kohtaan".

–  Presidentti Erdoganin osoittama nationalismi vie hänen maansa 600 vuotta taaksepäin, Kreikan kulttuuriministeri Lina Mendoni sanoi lausunnossaan.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos varoitti viime kuussa, että Hagia Sofian muuttaminen takaisin moskeijaksi kääntäisi miljoonat kristityt ympäri maailmaa islaminuskoa vastaan.

Myös Yhdysvallat on varoittanut Hagia Sofian statuksen muuttamisesta, samoin Venäjän viranomaiset ja Venäjän ortodoksikirkko.

–  Miljoonien kristittyjen huolta ei kuunneltu, kertoi Venäjän ortodoksikirkon edustaja Vladimir Legoida uutistoimisto Interfaxille turkkilaisen oikeuden päätöksen jälkeen.

Atatürk muutti Hagia Sofian statuksen

Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla kirkoksi, ja se muutettiin 1400-luvulla moskeijaksi. Modernin Turkin isä Mustafa Kemal Atatürk hyväksyi Hagia Sofian museostatuksen 1934. Sen jälkeen rakennus on ollut maallistumisen symboli ja avoin kaikille uskonnoille.

Erdogan on jo aiemmin puhunut Hagia Sofian moskeijaksi muuttamisen puolesta. Myös maan islamistit ovat kauan vaatineet rakennuksen muuttamista moskeijaksi. Sen sijaan maallistuneet opposition edustajat ovat vastustaneet sitä.

Hagia Sofia on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintöluettelossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille –  katsoo Lamin heikentäneen Hongkongin autonomiaa

Norja suosittelee kansalaisiaan välttämään kaikkea ulkomaanmatkailua – epidemia kiihtyy nyt Euroopassa, Aasiassa ja Oseaniassa

Libanonin presidentti ei halua Beirutin räjähdyksestä kansainvälistä tutkintaa – lauantaiksi suunniteltu laajaa mielenosoitusta

Tiktok ilmoitti olevansa valmis oikeustaisteluun, jos sovellus kielletään Yhdysvalloissa

Espanjalaislehti: Ex-kuningas oleskeleekin Abu Dhabissa

Beirutin räjähdyksen aiheuttaneen ammoniumnitraattilastin takana venäläisomisteinen konkurssivarustamo – "Kirjoitin Putinille joka päivä, omistaja ei hankkinut meille edes ruokaa ja vettä"

Kiistelty venäläisteoria väittää, että maapallon metsät ovat vastuussa planeetan tuulivirroista

Maailman metsäkatoykkönen Venäjä sallii hakkuut Baikalilla – ympäristöjärjestöt varoittavat ekokatastrofista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.