Erdoganista tulee Turkin uusi presidentti

Turkin pääministeristä Recep Tayyip Erdoganista tulee maan uusi presidentti. Erdogan on saanut yli 52 prosenttia äänistä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, kun äänistä on laskettu 98 prosenttia, kertoo Erdoganin johtama AKP-puolue.

Vaaliviranomaisten on määrä julkaista vaalien alustavat tulokset vasta huomenna. Lopullisia tuloksia odotetaan myöhemmin ensi viikolla.

Äänestys Turkin ensimmäisissä suorissa presidentinvaaleissa loppui kello viideltä iltapäivällä.

Erdogan on luvannut tehdä Turkista suurvallan kehittämällä maan demokratiaa ja taloutta. Kritiikkiä hän on saanut muun muassa opposition hiljentämisestä, sananvapauden heikentämisestä ja Turkin islamilaistamisesta.

Viime päivinä Erdogan on saanut kritiikkiä kommentistaan naistoimittajalle. Pääministeri kutsui kriittisiä kysymyksiä kysynyttä naistoimittajaa hävyttömäksi naiseksi.

Lisäksi hänen varapääministerinsä Bülent Arinc kehotti naisia käyttäytymään siveellisesti ja olemaan nauramatta julkisilla paikoilla. Se aiheutti vastalauseena sosiaalisen median kampanjan, jossa sadat turkkilaisnaiset lähettivät Twitteriin itsestään kuvia nauramassa.

Turkissa presidentillä on ollut pääasiassa seremoniallinen rooli. Erdoganin on arvioitu lisäävän presidentin valtaoikeuksia, jos hän voittaa vaalit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.