Espanjalaiset äänestävät myös paikallis- ja aluevaaleissa

Espanjassa on tänään äänestetty EU-vaalien ohessa paikallis- ja aluevaaleissa. Vaalit nähdään toisena kierroksena vajaan kuukauden takaisille parlamenttivaaleille, joissa sosialistit saivat selvän voiton mutta eivät parlamenttienemmistöä.

Sosialistien puheenjohtaja Pedro Sanchez toivoo vaalituloksesta tukea ykkössuunnitelmalleen muodostaa vähemmistöhallitus ilman apupuolueita ja hankkia tukea laeilleen tapauskohtaisesti eri puolilta parlamenttia. Sanchez onkin vedonnut kannattajiinsa, jotta nämä viimeistelisivät parlamenttivaaleissa tekemänsä työn.

Kovimmin Sanchezin kanssa hallitukseen on tunkemassa vasemmistopuolue Podemos, jonka kannatus on kuitenkin tuoreimmissa mielipidekyselyissä ollut laskusuunnassa.

Sosialistien odotetaan voittavan valtaosassa 12 alueesta, joissa tänään äänestetään. Erityisen mielenkiintoiset vaalit käydään pääkaupunki Madridissa, jossa valta saattaa siirtyä konservatiivipuolue PP:ltä 24 vuoden hallinnan jälkeen sosialisteille.

Äänestysprosentti oli päivällä yli kymmenen prosenttia korkeampi kuin edellisissä EU-vaaleissa vuonna 2014, mutta ei merkittävästi korkeampi kuin alue- ja paikallisvaaleissa 2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.