Etelä-Korea irtisanoo sotilastiedustelusopimuksen Japanin kanssa

Etelä-Korean ja Japanin välit kiristyvät entisestään, ja tällä kertaa kiistakapulana on sotilastiedustelu. Etelä-Korea ilmoitti torstaina irtisanovansa sotilastiedustelusopimuksen Japanin kanssa, ja Japani kertoi heti vastustavansa päätöstä.

Sopimuksen tarkoituksena oli helpottaa arkaluonteisen sotilastiedon vaihtamista. Etelä-Korean turvallisuusviranomainen sanoo, että sopimuksessa pysyminen ei palvele maan kansallisia etuja.

New York Timesin mukaan Etelä-Korean turvallisuusneuvoston varajohtaja Kim You-geun lisäksi sanoo, että Etelä-Korea päätti irtisanoa tiedustelusopimuksen, sillä kaupankäynnin rajoitukset ovat muuttaneet maiden välistä turvallisuusyhteistyötä.

Japanin ulkoministeri Taro Kono sanoo tiedotteessa, että Etelä-Korean hallituksen päätös on täysin väärä nykyisen alueellisen turvallisuusympäristön näkökulmasta ja äärimmäisen valitettava.

Japanin ja Pohjois-Korean välit ovat luisuneet historiallisen huonoiksi. Taustalla on muun muassa se, että elokuun alussa Etelä-Koreassa oikeus katsoi, että japanilaisten yritysten pitää maksaa toisen maailmansodan aikana käyttämästään pakkotyövoimasta. Japani puolestaan poisti Etelä-Korean niin kutsutulta valkoiselta listaltaan. Listalla olevat maat saavat Japanilta vientietuuksia.

Viime aikoina maiden jännitteissä on kuitenkin nähty helpottumisen merkkejä. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi, että he mielellään lyöttäytyvät yhteen Japanin kanssa, jos Japani valitsee vuoropuhelun.

Sopimuksen kaatuminen huolestuttaa myös Yhdysvalloissa

Etelä-Korean päätöksen uskotaan tyrmistyttävän myös Yhdysvaltoja. Yhdysvallat on tukenut sopimusta varmistaakseen Pohjois-Korean ohjustoiminnan tarkkailun. Etelä-Korea ja Japani ovat lisäksi kaksi Yhdysvaltain tärkeintä liittolaista Aasiassa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin tiedottaja Dave Eastburn sanoo Yhdysvaltojen toivovan, että Japani ja Etelä-Korea tekevät yhteistyötä ratkaistakseen erimielisyytensä, New York Times kertoo.

–  Me kaikki olemme voimakkaampia ja Koillis-Aasia on turvallisempi, kun Yhdysvallat, Japani ja Korea tekevät töitä yhdessä solidaarisesti ja ystävällisesti, hän sanoi.

Hänen mukaansa tiedustelutiedon jako on avainasemassa puolustuspolitiikan ja strategian kehittämisessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.