Etelä-Korean delegaatio Pohjois-Koreassa alustaa presidentti Moonin vierailua

Etelä-Korean delegaatio on saapunut Pohjois-Korean pääkaupunkiin Pjongjangiin alustamaan presidentti Moon Jae-inin vierailua. Delegaation on tarkoitus keskustella, kuinka Korean niemimaa riisutaan ydinaseista ja kestävä rauha maiden välille saavutetaan.

Moonin on määrä tavata Pohjois-Korean hallitsija Kim Jong-un Pjongjangissa myöhemmin syyskuussa. Kyseessä on Koreoiden johtajien kolmas tapaaminen ja ensimmäinen kerta vuosikymmeneen, kun Etelä-Korean presidentti vierailee Pohjois-Koreassa.

Presidentti Moonin lähettilään Chung Eui-yongin arvellaan vieneen Pjongjangiin Kimille osoitetun kirjeen, jossa Kimiltä odotetaan aiempaa sitovampia lupauksia ydinaseriisunnasta.

Pohjois-Korean ydinaseriisunta ei ole merkittävästi edennyt sen jälkeen, kun Kim tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kesäkuussa Singaporessa. Esimerkiksi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA raportoi elokuussa, ettei todellisia merkkejä Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta ole havaittavissa.

Ydinaseista luopuminen on edellytys rauhansopimuksen solmimiselle Koreoiden välille. Maat ovat olleet aselevossa Korean sodan päättymisestä eli vuodesta 1953 lähtien. Moon ja Kim ovat aiemmissa tapaamisissaan sitoutuneet edistämään rauhan solmimista maiden välille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.