Etelä-Sudanin tyttöjä ja naisia raiskattu joukoittain

Etelä-Sudanissa suuri joukko tyttöjä ja naisia on joutunut seksuaalisen väkivallan uhreiksi. YK:n edustajat kertovat, että vajaan kahden viikon aikana yli 150 tyttöä ja naista on pyytänyt apua jouduttuaan raiskatuiksi tai muun seksuaalisen väkivallan uhreiksi.

Hyökkäyksiä on tapahtunut maan pohjoisosassa Bentiun kaupungin lähistöllä. Tekijät ovat olleet aseistautuneita miehiä, joista monilla on ollut univormu.

Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) kertoi viime viikolla, että 125 tyttöä ja naista oli raiskattu, kun he olivat menossa saamaan ruoka-apua keskuksista, joita kansainväliset järjestöt ovat pystyttäneet.

Lääkärijärjestön mukaan monia uhreja on myös piesty tai nuijittu kepeillä ja aseiden perillä. Useilta uhreilta on viety vaatteet, kengät, rahat ja kortit, jotka oikeuttavat heidät ruoka-apuun.

"Ennennäkemätön lisäys"

MSF:n riveissä työskentelevä kätilö Ruth Okello sanoi, ettei ole nähnyt koskaan vastaavaa lisäystä terveydenhuollon apua hakevien seksuaalisen väkivallan uhrien määrissä. Okello on toiminut Etelä-Sudanissa reilut kolme vuotta.

Etelä-Sudanissa on käyty vuosia veristä sisällissotaa. Syyskuussa julkaistussa tutkimuksessa arvioitiin, että sodan vuoksi on kuollut lähes 400 000 ihmistä. Brittiyliopistojen tekemässä tutkimuksessa oli laskettu sekä suoraan väkivallan seurauksena kuolleet että sairauksien lisääntymisen ja terveydenhuollon heikkenemisen vuoksi menehtyneet. Tutkimuksen mukaan Etelä-Sudanin sota on ollut vielä tuhoisampi kuin Syyrian sisällissota.

YK:n asiantuntijapaneeli kertoi viime kuussa, että maassa tapahtuu hälyttävän paljon seksuaalista väkivaltaa ja muita ihmisoikeusloukkauksia.

YK:n mukaan tämän vuoden ensi puoliskolla tietoon tuli noin 2  300 seksuaalisen väkivallan tapausta. Useimmat uhreista olivat tyttöjä ja naisia. Yli viidennes oli lapsia. YK arvioi, että raiskausten määrä on paljon tiedossa olevaa suurempi, koska monia tekoja ei koskaan ilmoiteta.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä käsitellä Etelä-Sudanin kriisiä 18. joulukuuta.