Etelämantereelta löytyi sata vuotta vanha viinakätkö

Uusiseelantilaisten arkeologien hakku on kolahtanut harvinaislaatuiseen löytöön: Etelämantereen jään sisältä paljastui satavuotiasta viskiä.

Tutkijat kertoivat löydöstään perjantaina. Viski löydettiin naparetkeilijä Ernest Shackletonin vuonna 1908 rakennetun majapaikan alta.

- Hämmästykseksemme löysimme viisi laatikkoa, joista kolme sisältää leimausten mukaan viskiä ja kaksi brandyä, tutkija Al Fastier kertoo.

Osa laatikoista on murtunut ja niiden sisällä on jäätä, joten pullojen saaminen ehjänä esiin voi koitua ongelmaksi. Fastierin mukaan laatikoissa on ehjiä astioita, sillä niitä siirreltäessä voi kuulla pullojen hölskyvän. Retkikunnalle viskiä toimittanut Whyte and Mackay -tislaamo on jo ilmaissut innostuksensa löydön tuomasta ikkunasta viskihistoriaan.

Shackletonin retkikunta oli liikkeellä vuosina 1907-1909. Se ei saavuttanut Etelänapaa vaan jäi tavoitteestaan noin 160 kilometrin päähän. Tutkijat arvioivat, että jäätilanteen aiheuttama ajolähtö pakotti retkikunnan jättämään viinakset jälkeensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.