Etiopian turmakoneen mustat laatikot löytyivät – myös Indonesia kieltää toistaiseksi lennot konetyypillä

Etiopian turmakoneen kumpikin musta laatikko on löytynyt, kertoo turmayhtiö. Mustien laatikoiden toivotaan antavan tietoa onnettomuuden syistä.

Yhteensä 157 ihmistä kuoli, kun Ethiopian Airlinesin matkustajakone putosi maahan pian nousun jälkeen eilen aamulla. Silminnäkijöiden mukaan kone oli tulessa peräosastaan ennen maahansyöksyä. Lisäksi se oli heittelehtinyt.

Ethiopian Airlines -yhtiön pääjohtaja Tewolde GebreMariam kertoi, että koneen lentäjä oli ilmoittanut lennonjohdolle ongelmista ennen turmaa. Lentäjä oli ongelmien vuoksi halunnut kääntyä takaisin lähtökentälle.

Onnettomuuskone oli Boeingin 737 MAX 8. Etiopialaisyhtiö on laittanut toistaiseksi lentokieltoon kyseisen tyypin koneet.

–  Vaikka emme vielä tiedä onnettomuuden syytä, päätimme laittaa laivueen lentokieltoon ylimääräisenä turvatoimena, yhtiön lausunnossa sanottiin.

Myös Kiina on määrännyt kotimaan lentoja hoitavat yhtiöt keskeyttämään lennot kyseisellä konetyypillä, ja viimeisimpinä Indonesia sanoi kieltävänsä toistaiseksi konetyypin lennot. Indonesia kertoi, että koneiden tarkastukset aloitetaan vielä tänään ja koneet pysyvät maassa, kunnes ne on tarkastettu.

Indonesiassa tapahtui lokakuussa lento-onnettomuus, joka tuo mieleen Etiopian turman. Lion Air -yhtiön Boeingin 737 MAX 8 -kone putosi sekin vain lyhyen ajan kuluttua noususta. Kaikki koneessa olleet 189 ihmistä kuolivat.

Kuolleista yli 20 oli YK:n palkkalistoilla

Etiopian lentoturmassa kuolleista yli 20 oli YK:n työntekijöitä, kertoo järjestön Habitat-ohjelman johtaja. Kuolleiden joukossa on työntekijöitä ainakin YK:n alaisesta maailman ruokaohjelmasta, YK:n pakolaisjärjestöstä, Maailmanpankista ja YK:n ympäristöohjelmasta.

Kone oli matkalla Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta Kenian pääkaupunkiin Nairobiin, missä alkoi tänään YK:n ympäristöohjelman kokous. Kokous kunnioitti uhrien muistoa pitämällä aluksi minuutin hiljaisen hetken.

Ethiopian Airlines kertoo, että koneessa oli ainakin 35 maan kansalaisia. Matkustajista 32 oli kenialaisia ja 9 etiopialaisia. Esimerkiksi kanadalaisia oli 18 ja italialaisia, kiinalaisia ja yhdysvaltalaisia kuitakin 8.

Eurooppalaisia oli useasta maasta, joukossa neljä ruotsalaista. Uhrien joukossa ei tiedetä olleen suomalaisia.

Kreikkalaismies väisti kuoleman kahdella minuutilla

Kansainvälisen jätehuoltojärjestön kreikkalainen johtaja kertoo olleensa menossa Addis Abebasta lähteneeseen koneeseen mutta saapuneensa lähtöportille kaksi minuuttia sen sulkemisen jälkeen.

–  Olin vihainen, kun kukaan ei auttanut minua pääsemään portille ajoissa, Antonis Mavropoulos kertoi Facebook-päivityksessään.

"Onnenpäiväni"-otsikon alla julkaisussa kirjoituksessa oli myös kuva miehen lentolipusta.

Mavropoulosin oli määrä osallistua Nairobissa YK:n ympäristöohjelman kokoukseen. Myöhästyttyään alkuperäiseltä lennolta hän hankki lipun myöhemmälle lennolle, mutta lentokenttähenkilökunta esti häntä nousemasta koneeseen. Mavropoulos kertoo, että sen sijaan hänet vietiin lentokentän poliisiasemalle.

–  Virkailija kehotti protestoimisen sijaan kiittämään Jumalaa, sillä olin ainoa matkustaja, joka ei noussut lennolle, joka on nyt kadonnut, Mavropoulos kertoo päivityksessään.

Lentokenttäviranomaiset selittivät, että he halusivat kuulustella miestä, koska hän oli ainoa lennolta pois jäänyt matkustaja.

–  He eivät voineet päästää minua menemään ennen kuin olivat varmistaneet henkilöllisyyteni ja selvittäneet, miksi en noussut kyytiin.

Afrikan suurin lentoyhtiö

Vuonna 1945 perustettu Ethiopian Airlines on Afrikan suurin lentoyhtiö. Se on ohittanut viime vuosina sellaiset kilpailijansa kuin South African Airways ja Kenya Airways. Etiopialaisyhtiö on hankkinut uusia koneita ja avannut uusia reittejä.

Se lentää yli sataan ulkomaiseen kohteeseen. Näitä ovat Afrikan kohteiden ohella muun muassa Peking, Pariisi, Lontoo ja Washington.

Onnettomuuskone oli yhtiön mukaan varsin uusi. Se oli toimitettu etiopialaisyhtiön mukaan vasta marraskuun puolivälissä.

Boeingin osakekurssi on AFP:n mukaan pudonnut tänään yli kymmenen prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Uutisen takana: "Christchurchin mallin" yleistyminen voi saada Saksan ja koko Euroopan liekkeihin – Hanaun isku toi uusia paineita Angela Merkelin seuraajalle

Maailman suurin koralliriutta on jälleen vaarassa – uhkana liian lämmin merivesi

Libyan hallinto palasi takaisin tulitaukoneuvotteluihin – kertoi aiemmin viikolla vetäytyvänsä jatkuvien väkivaltaisuuksien takia

Kovia kokeneet iranilaiset äänestävät vaaleissa, joissa vanhoillisten voitto on varma – tuhansia ehdokkaita hylättiin ennen vaalipäivää

Kaksi Diamond Princess -alukselta Australiaan evakuoitua on saanut koronavirustartunnan – Kiinan koronaviruskeskuksessa uudet tartunnat ovat vähenemään päin

Ukrainassa mellakoitiin koronavirusevakkoja vastaan

Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone sai yli kolmen vuoden tuomion – Trump vihjailee luottomiehensä voivan vapautua

Etelä-Korea ilmoitti ensimmäisestä koronavirukseen kuolleesta – yli puolet maan tartunnan saaneista kuuluu tuomionpäivään uskovaan kulttiin

YK: 170  000 taisteluja paennutta ihmistä elää taivasalla Luoteis-Syyriassa – paenneita yhteensä liki miljoona

Ruotsalainen säätiö perusti palkinnon – kaksi miljoonaa dollaria kestäville ruokaratkaisuille joka vuosi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.