Eurooppa aikoo taistella Iranin ydinsopimuksen puolesta

Iranin johtaja vaatii kunnon takeita jatkosta, ulkomaiden johtajien sanoilla "ei ole mitään arvoa"

Euroopan maat ryhtyivät keskiviikkona vastaiskuun Yhdysvaltain vetäytymisen uhkaaman Iranin ydinohjelmasopimuksen puolesta. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan Saksa, Britannia ja Ranska tekevät kaikkensa, jotta Iran pysyy mukana sopimuksessa.

Merkelin mukaan kolme Euroopan maata ovat yhä sitoutuneita sopimukseen. Britannian ulkoministeri Boris Johnson varoitti Yhdysvaltoja enää mutkistamasta asioita.

– Kehotan Yhdysvaltoja pitäytymään kaikista toimista, jotka estäisivät muita osapuolia varmistamasta sopimuksen toimivuutta, Johnson sanoi Britannian parlamentissa.

Myös sopimuksen toiset allekirjoittajat Kiina ja Venäjä asettuivat sopimuksen tueksi. Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan maa jatkaa normaaleja taloussuhteita Iranin kanssa Yhdysvaltain päätöksestä huolimatta.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Wolfgang Mühlbergerin mukaan sopimuksen jatko suppeampana ei korvaa Yhdysvaltain vetäytymistä.

– Sopimuksen henki on mennyttä. Vahinko on jo tapahtunut, Mühlberger sanoo.

Hänen mukaansa on hämmästyttävää, kuinka presidentti Donald Trump sivuutti täydellisesti eurooppalaisten liittolaisten kannat.

– Tämä asettaa valtavia uusia paineita suhteille Atlantin yli.

Lisää valtataistelua Iraniin

Iranissa tunteet kävivät keskiviikkona kuumina muun muassa maan parlamentissa, missä poltettiin Yhdysvaltain lippu. Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei kehotti maan hallitusta vaatimaan Britannialta, Ranskalta ja Saksalta kunnon takeet kauppasuhteiden jatkumisesta.

– Jos ette saa ehdottoman varmoja takuita – ja sitä todella epäilen – emme voi enää jatkaa näin.

Khamenei varoitti hallitusta ylipäänsä luottamasta ulkomaisiin johtajiin.

– Heidän sanoillaan ei ole mitään arvoa, tänään he sanovat yhtä ja huomenna toista. He ovat häpeämättömiä, Khamenei sanoi.

Mühlbergerin mukaan Iranin vastatoimet riippuvat muiden sopimusosapuolien lisäksi maan sisäisestä valtataistelusta konservatiivien ja maltillisten välillä. Vanhoillisille Trumpin päätös oli tervetullut.

– En kuitenkaan odota Iranilta mitään nopeita kovia päätöksiä, kuten täysimittaisen ydinohjelman aloittamista. Se edellyttäisi, että kovan linjan edustajilla olisi kaikki valta Iranissa, eikä asian laita ole niin, Mühlberger kertoo.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA vahvisti keskiviikkona Iranin täyttäneen vuoden 2015 ydinsopimuksen velvoitteet.

Lisää epävarmuutta Lähi-itään

Mühlbergerin mukaan pitkään neuvoteltu ydinohjelmasopimus on ollut yksi harvoja vakauttavia tekijöitä Lähi-idässä, ja siksi sen romuttuminen uhkaa pahentaa alueen jännitteitä merkittävästi. Trump asemoi päätöksellään Yhdysvallat samaan kovaan Iranin vastaiseen rintamaan Saudi-Arabian ja Israelin kanssa. Toistaiseksi ei ole aivan selvää, kuinka pitkälle nämä haluavat Iranin vastustamisessaan mennä.

– Israel ja Saudi-Arabia pitävät Iranin hallintoa vihollisena ja haluaisivat nähdä sen tilalla jotain muuta. Suuri kysymysmerkki on, mihin tämä johtaa ja onko kyseessä avoimen yhteenoton valmistelu, Mühlberger sanoo.

 Kevään mittaan on spekuloitu mahdollisella Israelin ja Iranin sodalla. Mühlbergerin mukaan tällainen yhteenotto rajoittuisi ainakin toistaiseksi Syyrian ja mahdollisesti Libanonin alueelle.

– Israel ei halua lähteä yksin sotaan Irania vastaan, he haluavat siihen laajemman liittouman, Mühlberger sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.