Ex-hävittäjälentäjä yrittää kammeta republikaani Mitch McConnellin senaatista

Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell on saamassa korkean profiilin haastajan ensi vuoden vaaleissa, kertovat CNN ja Washington Post. Entinen merijalkaväen hävittäjälentäjä Amy McGrath, 44, ilmoitti tiistaina hakevansa demokraattipuolueen ehdokkuutta Kentuckyn senaattoriksi.

Demokraatit ovat erittäin kiinnostuneita republikaani McConnellin kampeamisesta pois senaatista, sillä hän on tukkinut jo vuosien ajan toisinaan häikäilemättöminkin keinoin demokraattien mahdollisuudet saada lainsäädäntöä hyväksytyksi.

Enemmistöjohtajana McConnell pystyi Barack Obaman presidenttikaudella jäädyttämään monet demokraattien lakialoitteet ja esimerkiksi torppaamaan Obaman nimittämän ehdokkaan Merrick Garlandin valinnan korkeimman oikeuden tuomariksi.

McConnell on tänä vuonna jälleen ollut esteenä demokraattien tiellä, kun demokraatit saivat haltuunsa kongressin edustajainhuoneen. McConnell on kuvannut itsekin itseään "viikatemieheksi", sillä useimmat edustajainhuoneen lakiesitykset menevät McConnellin johtamaan senaattiin kuolemaan.

77-vuotias McConnell on istunut senaatissa vuodesta 1985 ja hakee ensi vuonna seitsemättä virkakauttaan.

Konservatiivinen osavaltio McConnellin tukena

McGrathilla on takanaan 20-vuotinen ura merijalkaväessä. Hän lensi yli 80 tehtävää Irakin ja Afganistanin sodissa ja oli ensimmäinen nainen, joka lensi F-18-hävittäjää taistelutilanteessa.

McGrath pyrki viime vuoden vaaleissa edustajainhuoneeseen ja sai tuolloin kerättyä kampanjalleen tukevan rahoituksen, mutta hävisi niukasti istuvalle republikaaniehdokkaalle Andy Barrille konservatiivisessa Kentuckyn kuudennessä vaalipiirissä.

Vaikka McGrath on demokraattien keskuudessa suosittu ja voittanee puolueensa esivaalin helposti, hänen suuri haasteensa on juuri Kentuckyn konservatiivisuus. McConnell itse ei ole erityisen suosittu kotiosavaltiossaan, mutta moni kentuckylainen ei silti voi kuvitella äänestävänsä demokraattia. McConnellin väki onkin jo aloittanut kampanjoinnin McGrathia vastaan ja kuvannut häntä äärivasemmistolaiseksi.

Vuoden 2014 vaaleissa McConnell uusi senaattipaikkansa yli 15 prosenttiyksikön erolla demokraattiseen vastaehdokkaaseensa.

Myös presidentti Donald Trump otti jo kantaa Kentuckyn orastavaan senaattikisaan. McConnell on ollut kongressissa useimmiten Trumpin luottomies.

–  Miksi Kentucky edes ajattelisi luopuvansa kongressin vaikutusvaltaisimmasta paikasta, senaatin enemmistöjohtajan asemasta, ja valitsisi tulokassenaattorin toivottavasti vähemmistöpuolueesta? Tarvitsemme Mitchin senaatissa pitääksemme Amerikan suurena! Trump tviittasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.