"Hän oli suuri presidentti" – USA:n elossa olevat presidentit kokoontuivat George H.W. Bushin hautajaisiin

Yhdysvaltojen poliittinen kerma on kokoontunut Washingtoniin maan 41. presidentin George H.W. Bushin valtiollisiin hautajaisiin. Tilaisuuteen ottivat osaa muun muassa Yhdysvaltain vielä elossa olevat presidentit Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama ja Donald Trump.

Paikalla olivat lisäksi muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Puolan entinen presidentti Lech Walesa ja Britannian kuningatarta Elisabetia edustava prinssi Charles.

Tilaisuudessa puhuneen Bush nuoremman mukaan hänen isällään oli vain kaksi toimintamoodia: kaasu pohjassa kaahaaminen tai nukkuminen.

–  Kun historiankirjoja kirjoitetaan, hänet muistetaan suurena presidenttinä, Bush sanoi henkilökohtaisessa puheessaan.

Bush kuoli viime perjantaina 94-vuotiaana Houstonissa Texasissa. Hän toimi presidenttinä vuosina 1989–1993. Hautajaistilaisuuden jälkeen Bushin arkku kuljetetaan takaisin Texasiin, jossa hänet lasketaan hautaan vaimonsa Barbara Bushin sekä heidän 3-vuotiaana leukemiaan kuolleen tyttärensä rinnalle.

Trump ei noteerannut kaikkia edeltäjiään

Vaikka Donald Trumpin suhdetta Busheihin voi kuvailla vaikeaksi, istuva presidentti on suhtautunut Bush vanhemman kuolemaan kunnioittaen. Trump vaimoineen kunnioitti tiistaina Bushin muistoa tämän arkun äärellä ja kävi välittämässä Bushin perheelle henkilökohtaiset surunvalittelut.

Trump myös määräsi hautajaispäivän kansalliseksi surupäiväksi.

Hautajaiset olivat kuitenkin Trumpille vaivaannuttava tilaisuus. Hänet oli istutettu vaimonsa Melania Trumpin kanssa edeltäjänsä Barack Obaman ja tämän puolison Michelle Obaman viereen. Trumpin ja Obaman kättely oli kylmäkiskoinen, mutta muita entisiä presidenttejä Trump ei huomioinut ollenkaan. Kahden vuoden takaiseen kilpakumppaniinsa Hillary Clintoniin hän ei ottanut edes katsekontaktia.