Hallituksen selvitys: Ruotsin ei pidä liittyä ydinasekieltosopimukseen

Ruotsin ei pidä allekirjoittaa ydinaseet kieltävää kansainvälistä sopimusta, suosittaa maan hallituksen tilaama selvitys. Sen laatineen Lars-Erik Lundinin mukaan kieltosopimus on nykyisellään puutteellinen eikä saavuta sille asetettuja tavoitteita.

Liittyminen nykyisen kaltaiseen sopimukseen aiheuttaisi Ruotsille huomattavia kielteisiä vaikutuksia, selvityksessä todetaan.

Ruotsi äänesti sopimuksen puolesta YK:ssa, mutta ei ole sen jälkeen allekirjoittanut tai vahvistanut sitä. Suomi jäi sivuun sekä sopimusta koskeneista neuvotteluista että äänestyksestä. Samoin tekivät kaikki Nato-maat ja suurin osa EU-maista.

Lundinin mukaan sopimukseen liittyminen johtaisi siihen, että Ruotsin strateginen linja olisi ristiriidassa sen tärkeimpien eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten kumppaneiden kanssa. Myös kahdenvälinen puolustusyhteistyö läheisimmän kumppanin Suomen kanssa vaikeutuisi suuresti, koska tätä yhteistyötä tehdään paljolti Naton ja EU:n puitteissa sekä yksittäisten Naton jäsenmaiden kanssa.

–  Maat (Suomi ja Ruotsi) ovat osa samaa erittäin tärkeää geostrategista aluetta. Yhteisen toiminnan vahvuus olisi vakavassa vaarassa, selvityksessä todetaan.

Nato-ovi kolahtaisi kiinni

Ruotsin yhteistyö Naton ja sen jäsenmaiden kanssa lamaantuisi nykyisenkaltaiseen sopimukseen liittymisen myötä ja ovi mahdolliseen Nato-jäsenyyteen sulkeutuisi, selvitys toteaa.

Lundin ei julista ydinaseiden kieltämiseen tähtäävää hanketta täysin kuolleeksi vaan katsoo, että sopimusta pitäisi muokata ja kehittää ja että Ruotsi voisi olla tällaisessa työssä mukana.

Kaikkiaan 122 maata hyväksyi ydinaseet kieltävän sopimuksen (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, TPNW) kesällä 2017. Sen on toistaiseksi vahvistanut parikymmentä maata. Sopimus astuu voimaan, kun ratifiointeja on kertynyt 50.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.