Hamasin uusin ase: ilmapallot ja kondomit – kotikutoiset lentävät palopommit ovat polttaneet yli 3000 hehtaaria Israelin puolen maastoa

Lennokit, leijat, ilmapallot ja heliumilla täytetyt kondomit. Siinä gazalaisten uusimmat aseet taistelussa sotilasteknologisesti ylivoimaista vihollista vastaan.

Kun rakettituotanto takkuaa Israelin yhä tiukemman saarron ansiosta, räjähteitä ja palavia materiaaleja pistetään rajan taakse yhä yksinkertaisemmilla keinoilla.

Kotikutoiset keinot ovat osoittautuneet yllättävän tehokkaiksi. Israelin armeijaa lähellä olevan Meir Amit -keskuksen mukaan ilmapalloilla leijailevat Molotovin cocktailit ja muut vastaavat viritykset ovat sytyttäneet toukokuun 2018 jälkeen yli 2000 maastopaloa eteläisessä Israelissa.

Näissä paloissa on tuhoutunut 3251 hehtaaria maata, mikä on vähän enemmän kuin Keravan kaupungin pinta-ala.

 

Israel on torjunut kehittyneimpiä lennokkivirityksiä Patriot-ilmatorjuntaohjuksillaan, mutta kolmen miljoonan dollarin ohjuksen käyttäminen parin sadan dollarin lelulennokkia vastaan ei ole taloudellisesti kestävää, kirjoittaa Jerusalem Post.

Ilmapallojen varassa saapuvat Molotovin cocktailit ovat vielä ongelmallisempia. Ne eivät maksa lähettäjälleen juuri mitään, joten niitä voidaan lähettää kerralta valtavia määriä. Alasampuminen on työlästä, ja vaikka siinä onnistuttaisiinkin, palopommi voi joka tapauksessa sytyttää maastopalon.

 

Ohjattavat lennokit toisaalta ovat mahdollistaneet tarkkojen täsmäiskujen tekemisen tavalla, johon gazalaisten taloudelliset rahkeet eivät aiemmin olisi antaneet myöten.

Iranin tukema Islamilainen Jihad -järjestö julkisti toissa viikolla videon, jossa se näytti, miten sen lennokki lähestyi Gazan rajan tuntumassa olleita israelilaisjoukkoja ja pudotti sitten räjähteen israelilaistankin kohdalla.

Israelin asevoimien mukaan isku ei johtanut henkilövahinkoihin. Armeijan lähteet ovat kuitenkin vahvistaneet, että se joutui reilu kuukausi sitten toistuvasti lennokkihyökkäysten kohteeksi. Hyökkäykset liittyivät Gazan rajoilla tuolloin leimahtaneisiin väkivaltaisuuksiin, jotka johtivat neljän israelilaisen ja 25 palestiinalaisen kuolemaan ja lähes 300 ihmisen haavoittumiseen.

Surmansa saaneet israelilaiset olivat kaikki raketti- ja ohjusiskuissa kuolleita siviilejä. Israelilaislähteiden mukaan rajan yli olisi tullut neljän päivän sisällä lähes 700 rakettia.

Tämä on ollut joillekin rajaseudun asukkaille liikaa: viimeksi perjantaina uutisoitiin kymmenen israelilaisperheen poismuutosta.

 

Ohjusten ja ohjusten osien tuominen Gazaan on kuitenkin muuttunut yhä vaikeammaksi, koska Gazan toinen rajanaapuri Egypti tekee yhä tiiviimpää sotilaallista yhteistyötä Israelin kanssa.

Jerusalem Postin mukaan Israelin uskotaan auttaneen Egyptiä Siinain niemimaalla käytävässä terrorismin vastaisessa taistelussa, minkä seurauksena myös Siinailta Gazaan johtavia asekuljetusreittejä on päästy tukkimaan.

Israelin armeija kertoi viimeksi perjantaina pysäyttäneensä rakettien valmistukseen liittyneen merikuljetuksen Gazan ja Egyptin välisellä merialueella. Kahden palestiinalaisaluksen neljää kuljettajaa odottavat terrorismisyytteet.

Israel on yrittänyt hillitä gazalaisten iskuhaluja myöskin rajoittamalla näiden kalastusoikeuksia Välimerellä. Sallittu kalastusvyöhyke on ollut kapeimmillaan vain yhdentoista kilometrin levyinen.

Egyptistä ei ole kuulunut minkäänlaisia soraääniä. Presidentti Abdel Fattah al-Sisi vahvisti alkuvuodesta amerikkalaisen CBS-kanavan haastattelussa, että Egyptin ja Israelin välinen sotilasyhteistyö on saavuttanut "ennennäkemättömät mittasuhteet".

Egypti on myös auttanut Israelia sen maastopalojen sammuttamisessa sotilashelikoptereillaan, mitä ei olisi voinut vielä muutama vuosi sitten kuvitellakaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .