Suomalainen lumimyrskyyn varautuvassa Irlannissa – Kuvat: "Vielä ei suomalaisin silmin näytä pahalta"

Emma-lumimyrskyssä tuulennopeus Irlannissa voi perjantaina olla 50 km/t, puuskissa jopa 70 km/t. Lunta on luvattu 10–15 senttimetriä.

Irlantiin saapuva lumimyrsky Emma on saanut pääkaupunki Dublinin seisahtumaan. Myrskyn takia Dublinin lentokenttä on suljettu torstaina ja esimerkiksi julkinen liikenne ei kulje.

Dublinissa parhaillaan matkalla oleva hankasalmelainen Jaakko Silvast kertoo, että myös valtaosa liikkeistä on suljettu.

– Työpaikat ja koulut ovat menneet kiinni tänään kello 16. Keskustassa vain muutama irkkupubi ja kebabravintola näytti olevan auki. Pääsääntöisesti kaikki on suljettu, Silvast kertoo.

Silvast saapui Dubliniin torstaiaamuna, jolloin ensimmäiset ihmetyksen aiheet olivat suljetut pankkiautomaatit. Takseihin oli jopa kahden tunnin jono ja busseihinkin puoli tuntia. Lisäksi junaliikenteen kerrottiin olevan seisahduksissa.

Sääennusteet povaavat Dubliniin perjantaiksi 10–15 senttimetriä lunta, nollan tienoilla pysyvää lämpötilaa, joka voi tuntua kymmeneltä pakkasasteelta, ja jopa lähes 50 km/t:n voimalla puhaltavaa myrskytuulta. Puuskissa tuulennopeus voi kohota jopa 70 kilometriin tunnissa.

– Paikallisessa mediassa kertovat, ettei ennen huomista iltapäiväkolmea kannata mennä ulos. Eihän tämä suomalaisin silmin vielä pahalta näytä, mutta tuulennopeus on jo kova, Silvast kertoo.

Paitsi että viisikin senttimetriä lunta ja liukas jääkerros voi tehdä pahaa jälkeä kesärenkailla kulkevassa liikenteessä, myös kova tuuli ottaa erityisesti raskaaseen liikenteeseen.

– Raskasta liikennettä kehotettiin olemaan menemättä valtaväylille, Silvast kertoo.

Tilanteen odotetaan pahenevan perjantain ja lauantain aikana. Sään odotetaan muuttuvan erityisen hyiseksi, kun Emma-lumimyrsky kohtaa Euroopassa vallitsevan kylmän säärintaman. Dublinilaiset ottavat tilanteen rauhallisesti – kuten asiaan kuuluukin.

– Ihmiset kulkevat lämpimästi pukeutuneina, mutta paljoa ihmisiä ei näy. Pysyttelevät sisällä, Silvast arvelee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .