Havaiji käynnisti sodan aurinkovoiteiden valmistajia vastaan – yleinen tehoaine saattaa tuhota koralliriuttoja

Jopa 3500 aurinkovoidemerkkiä kielletään koralliriuttojen pelastamiseksi.

Tieteellinen tutkimus paljasti jo kolme vuotta sitten, että aurinkovoiteiden yleinen tehoaine – oksibentsoni – voi olla yhteydessä maailman koralliriuttojen tuhoon.

Keski-Floridan yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisen ihoa auringon ultraviolettisäteilyltä suojaava kemikaali haalistaa koralleja ja häiritsee niiden kasvua ja kehitystä jo hyvin pieninä annoksina. Maailman meriin vuosittain päätyvillä 12 000 – 14 000 aurinkovoidetonnilla voisi siten olla paljonkin vaikutusta.

Tutkijat keräsivät tutkimustaan varten korallinäytteitä Havaijilta, Karibianmereltä ja Israelin Eilatista. Korallituhojen määrät korreloivat veden oksibentsonipitoisuuden vaihtelun kanssa, ja oksibentsonia löydettiin sitä enemmän mitä lähemmäs turistikohteita tultiin.

– Kemikaali ei ainoastaan tapa koralleja, vaan aiheuttaa myös dna-vaurioita (...) toukkavaiheen yksilöissä, niin että normaali kehitys muuttuu epätodennäköiseksi, totesivat tutkijat.

Lääkärit vastustavat

Lopullista totuutta koralliriuttojen ja yksittäisen kemikaalin välisestä suhteesta ei ole kuitenkaan vielä sanottu.

Selvää on, että ihminen vaikuttaa korallien elinolosuhteisiin monella eri tavalla ja aurinkovoiteiden merkitys voi lopulta paljastua täysin marginaaliseksi verrattuna esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja sen aiheuttamaan meriveden lämpenemiseen. Näin on antanut ymmärtää muun muassa maailman johtava korallitutkija Terry Hughes.

Havaijin osavaltio on joka tapauksessa ottanut vakavasti floridalaisten aurinkovoidetutkimukset. Osavaltion lainsäädäntöelin hyväksyi pari viikkoa sitten lain, jonka myötä oksibentsonia ja toista sen kaltaista kemikaalia oktinoksaattia sisältävien aurinkovoiteiden käyttö kielletään Havaijilla täysin vuoteen 2021 mennessä.

Kielto on saanut aurinkovoidevalmistajat varpailleen, koska Havaiji on tärkeä rantalomakohde ja täyskielto koskisi käytännössä noin 3500 nyt käytössä olevaa suosittua aurinkovoidemerkkiä.

Maailman ensimmäinen oksibentsonin käyttökielto on hermostuttanut myös Havaijin lääketieteellisen yhdistyksen. Lääkärien mukaan Keski-Floridan dosenttien korallitutkimus ei ole läpäissyt riittävää vertaisarviointia, mutta aurinkovoiteiden hyödyllisyydestä ihosyövän vastaisessa taistelussa on sen sijaan hyvin laaja ja vastaansanomaton näyttö.

Kaataako kuvernööri?

Lain eteneminen riippuu nyt siitä, vahvistaako Havaijin kuvernööri David Ige sen.

Japanilaistaustainen kuvernööri Ige on aurinkovoidelain isän, samoalaistaustaisen senaattori Mike Gabbardin puoluetoveri. Molemmat miehet edustavat Havaijin lainsäädäntöelimessä vahvassa enemmistöasemassa olevia demokraatteja.

Kymmenisen vuotta sitten republikaaneista demokraatteihin loikannut Gabbard, 70, on ollut Havaijin politiikan väriläiskä, joka on aiemmin profiloitunut muun muassa homoliittojen vastustajana ja patrioottisen Stand Up for America -järjestön johtajana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .