Hirmumyrsky on saattanut tappaa Mosambikissa yli tuhat ihmistä

Mosambikissa riehunut hirmumyrsky Idai on saattanut surmata yli tuhat ihmistä, kertoo maan presidentti Filipe Nyusi. Tähän mennessä viranomaiset ovat vahvistaneet 84 ihmisen kuolleen, mutta uhrien määrän uskotaan nousevan tästä merkittävästi.

Mosambikin lisäksi Idai on tehnyt tuhojaan naapurimaa Zimbabwessa. Siellä kuolonuhreja on ainakin 89 ja vähintään 150 ihmistä on kateissa.

Hirmumyrsky iski täydellä voimalla torstaina Beiran kaupunkiin Mosambikin keskiosissa.

–  Vahinkojen laajuus Beirassa on valtava ja kauhistuttava, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) kertoi lausunnossaan.

IFRC:n mukaan 90 prosenttia puolen miljoonan asukkaan Beiran kaupungista ja sen ympäristöstä on vaurioitunut tai tuhoutunut.

–  Tilanne on hirvittävä, IFRC:n edustaja Jamie LeSueur sanoi.

Tuhoja lisäsi padon murtuminen sunnuntaina. Tuolloin katkesi viimeinen tieyhteys kaupunkiin.

Sofalan maakunnan kuvernööri Alberto Mondlane varoitti, että vielä hirmumyrskyäkin suuremman vaaran muodostavat tulvat, koska alueella sataa jatkuvasti.

Mosambikin ympäristöministeri Celso Correia on luonnehtinut tilannetta suurimmaksi luonnonkatastrofiksi, jonka maa on koskaan kohdannut.

–  Kaikki on tuhoutunut. Nyt prioriteettimme on pelastaa ihmishenkiä, Correia totesi uutistoimisto AFP:lle.

 

Zimbabwessa kaikille myrskyn runtelemille alueille ei ole vielä päästy

 

Zimbabwessa Idai vei mukanaan rakennuksia ja tuhosi siltoja. Maan virkaatekevä puolustusministeri Perrance Shiri sanoi tuhon muistuttavan sodan jälkimaininkeja.

–  Tämä on pahin infrastruktuuria kohdannut tuho, sanoi puolestaan liikenteen ja infrastruktuurin kehittämisestä vastaava ministeri Joel Biggie Matiza.

Hirmumyrskyn ja tulvien pahimmin koettelemille alueille ei ole vielä päästy, ja voimakkaat tuulet ovat hankaloittaneet armeijan pelastushelikoptereiden käyttöä.

Sunnuntaina Zimbabwen sotilaat onnistuivat pelastamaan lähes 200 oppilasta, jotka olivat jääneet loukkoon kouluunsa. Joukkion piti rämpiä mutaliejuksi muuttuneilla teillä neljän kilometrin matka päästäkseen turvaan.

Syklonia edeltäneissä rankkasateissa kuoli aiemmin tässä kuussa yli sata ihmistä Mosambikissa ja Malawissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.