Hollannin korkein oikeus alensi Srebrenican uhrien vahingonkorvauksia

Hollannin korkein oikeus on alentanut Bosnian Srebrenican joukkomurhasta maksettavia korvauksia. Tuomioistuin piti kuitenkin kiinni vetoomustuomioistuimen kannasta vuodelta 2017, että Hollanti oli osittain vastuussa Jugoslavian sodan aikana tapahtuneesta noin 350 muslimimiehen surmasta.

Serbijoukot surmasivat kaikkiaan yli 8  000 muslimia Srebrenicassa vuonna 1995. Hollannin YK-joukot käskivät suojeluksessaan olleet bosnialaismiehet poistumaan tukikohdastaan. Vetoomustuomioistuimen linjauksen mukaan miehillä olisi ollut ainakin pieni mahdollisuus selviytyä, jos heitä ei olisi häädetty tukikohdasta.

Kahden vuoden takaisessa tuomiossa Hollannin vahingonkorvausvastuu asetettiin 30 prosenttiin, mutta korkein oikeus laski sen 10 prosenttiin.

–  Hollannin valtion vastuu tapauksessa on hyvin rajallinen. Vastuu rajoittuu kymmeneen prosenttiin noin 350 uhrin omaisten kärsimistä vahingoista, tuomiostuin linjasi.

Korkein oikeus totesi ratkaisussaan, että kevyesti aseistautuneilla hollantilaisilla rauhanturvaajilla oli tilanteessa vain hyvin vähäiset mahdollisuudet saada kansainvälistä tukea.

Tapaus on varjostanut Hollantia vuosien ajan

Srebrenican tapaus on varjostanut Hollantia vuosien ajan. Vuonna 2002 tapauksesta valmistunut kriittinen raportti pakotti silloisen hallituksen eroamaan.

Bosnian serbien entinen johtaja Radovan Karadzic istuu parhaillaan elinkautista Haagissa osuudestaan Srebrenican joukkomurhaan ja muihin sotarikoksiin. Serbijoukkoja johtanut Ratko Mladic on myös saanut elinkautisen tuomion, mutta on valittanut siitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Brexit stressaa kansanedustajia – yli sata brittiedustajaa pyytänyt pääministeriä keskeyttämään parlamentin lomatauon

Hongkongissa suunnitteilla suuri mielenosoitus – poliisi julistaa, ettei kaipaa Manner-Kiinan apua

Äärioikeistoryhmät ja fasismia vastustavat aktivistit ovat ottaneet yhteen Portlandissa - useita pidätetty

Gran Canarialla syttyi jälleen maastopalo – ihmisiä evakuoidaan liekkien tieltä

Hääjuhlissa räjähdys Afganistanissa – ainakin 63 on kuollut ja 182 haavoittunut

Tuhkarokkoepidemia pahenee Kongon demokraattisessa tasavallassa – tappaa useammin kuin ebola

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.