Hollanti haluaa isännöidä mahdolliset oikeudenkäynnit malesialaiskoneen tuhosta

Mahdolliset epäillyt tuodaan oikeuden eteen Hollantiin.

Hollannin viranomaiset ovat ilmoittaneet, että mahdolliset oikeudenkäynnit malesialaiskoneen tuhosta käydään Hollannissa. Lento MH17 ammuttiin alas Ukrainassa heinäkuussa 2014. Kansainvälisen tutkijaryhmän (JIT) mukaan kone ammuttiin alas Venäjältä Ukrainaan tuodulla Buk-ohjuksella.

Tutkijaryhmään kuuluvat maat, Australia, Belgia, Malesia, Hollanti ja Ukraina, ovat nyt yhdessä sopineet, että mahdolliset epäillyt tuodaan oikeuden eteen Hollantiin.

– Prosessi perustuu käynnissä olevaan kansainväliseen operaatioon ja tukeen, Hollannin ulkoministeri Bert Koenders sanoi.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi keskiviikkona, että maa tekee kaiken voitavansa avustaakseen Hollantia syyllisten saattamisessa vastuuseen teoistaan.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan pystytty vielä osoittamaan kuka määräsi ohjuksen laukaisemisesta. Alustavien havaintojen perusteella noin 100 ihmisellä on voinut olla aktiivinen rooli tapahtumien kulussa. Tutkijat ovat myös julkaisseet kahden venäjänkielisen miehen nimet, sillä he kaipaavat tietoja miesten olinpaikoista.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla olleella MH17-lennolla oli 298 ihmistä, suurin osa hollantilaisia. Kaikki koneessa olleet saivat surmansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.