Hongkongin aluejohtaja pyytää "konfliktien aiheuttamista" anteeksi – sadattuhannet mielenosoittajat vaativat johtajan eroa

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam on pyytänyt anteeksi tapaa, jolla hänen hallituksensa yritti ajaa läpi luovutuslakia, joka sallisi luovutukset Kiinaan.

- Aluejohtaja myöntää, että hallituksen toiminnan puutteet ovat johtaneet konflikteihin sekä riitoihin Hongkongin yhteiskunnassa ja tuottaneet pettymystä ja stressiä monelle kansalaiselle. Hän pyytää kansalaisilta anteeksi ja lupaa ottaa kritiikin vastaan vakavasti ja nöyrästi, aluejohtajan toimiston antamassa julkilausumassa sanotaan.

Hongkongissa sadattuhannet ihmiset ovat tukkineet kaupungin keskustan valtavassa mielenosoituksessa. Protestoijat vaativat erityishallintoalueen hallitusta luopumaan kokonaan eilen hyllytetyn luovutuslain valmistelusta. Mielenosoittajat vaativat myös aluejohtajan eroa.

Mielenosoittajat suuntasivat kaupungin halki kohti alueen parlamenttia aivan samoin kuin viikon takaisessa jättimielenosoituksessa, johon järjestäjien mukaan osallistui liki miljoona ihmistä.

–  Minun mielestäni Carrie Lam ei voi enää jatkaa Hongkongin johdossa. Hän on menettänyt kansan tuen, sanoi Dave Wong, 38.

–  Hän on teeskennellyt, ettei näe tai kuule haavoittuneita mielenosoittajia, ja jopa kutsunut heitä mellakoitsijoiksi. Tällainen saa Hongkongin asukkaat raivoihinsa, täydensi toinen mielenosoittaja Calvin Wong.

Osa mielenosoittajista kantoi kylttejä, joissa tuomittiin poliisiin kovat otteet keskiviikkona. Tuolloin ainakin 22 ihmistä sai vammoja, kun poliisi taltutti mielenosoittajia muun muassa kumiluodeilla ja kyynelkaasulla.

–  Teidän pitäisi suojella meitä, ei ampua, luki yhdessä kyltissä.

Katolta pudonneesta vastarinnan symboli

Tuhannet ihmiset ovat myös tuoneet kukkia, muistoesineitä, viestejä ja kynttilöitä paikalle, jolle yksi mielenosoittajista putosi eilen kerrostalon katolta. Viranomaisten mukaan 35-vuotiaan miehen kuolemaa tutkitaan itsemurhana.

Palomiehet yrittivät pelastaa miehen, mutta hän putosi juuri, kun he olivat saamassa kiinni tämän vaatteista. Mies ei myöskään osunut rakennuksen juurelle tuotuun paineilmatyynyyn. Hän oli tuntikausia pidellyt lakanaa, jossa vaadittiin muun muassa vihatun luovutuslain peruuttamista.

–  Nämä kukat ovat valkoisia, mikä merkitsee puhtautta. Kun pääsen paikalle, jätän nämä sinne ja rukoilen hänen puolestaan, sanoi 18-vuotias Travis.

Mielenosoitusten johtajat ovat kehottaneet kaikkia protestoijia ottamaan tänään mukaan valkoisia kukkia ja jättämään ne paikalle, jossa mies kuoli.

–  Nyt tässä ei ole enää kyse jonkun loukkaantumisesta tai veren vuodattamisesta. Nyt ihminen on kuollut vastarinnan vuoksi, perusteli Hubertiksi esittäytynyt mielenosoittaja.

Trump aikoo keskustella Xi Jinpingin kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo keskustella Hongkongin massamielenosoituksista Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa tulevassa G20-huippukokouksessa, Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti sunnuntaina.

Trump sanoi viime viikolla toivovansa, että luovutuslakia vastustaneet mielenosoittajat "selvittäisivät" asian Kiinan kanssa, mutta vältti tuomitsemasta hyllytettyä lakia.

Pompeon mielestä Trump "on aina ollut ihmisoikeuksien tarmokas puolustaja" ja esitti Trumpin asettamia laajoja tariffeja kiinalaistuotteille osoitukseksi hänen halustaan asettua vastakkain Kiinan kanssa.

Huippukokous G20 pidetään Japanin Osakassa 28.–29. kesäkuuta.

----------------------------------------------------------------------------

Korjattu aiempaa uutista klo 16.43: Hongkongin aluejohtajan nimi on Carrie Lam, ei Carrie Wong, kuten aiemmin virheellisesti kerroimme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.